Četvrt milenija najpoznatijeg svjetskog piva - Guinness je nadmašio Empedokla

  Moje pivsko iskustvo         Drago Hedl         19.08.2009.
Četvrt milenija najpoznatijeg svjetskog piva - Guinness je nadmašio Empedokla
Grčki filozof Empedoklo nije bio u pravu kada je tvrdio kako je svijet građen od samo četiri elementa: vode, zemlje, zraka i vatre, no Arthur Guinness, izumitelj piva koje nosi njegovo prezime, već 250 godina dokazuje da su za jedno od najprodavanijih svjetskih piva doista dovoljna samo četiri "elementa": voda, ječam, hmelj i kvasac. Dalekovidni Irac, koji je prije četvrt milenija u Dublinu smislio recepturu Guinness piva, očito ni jednoga trenutka nije dvojio da bi mu posao ikada mogao propasti: 1759. zakupio je u irskoj prijestolnici, za godišnji najam od 45 tadašnjih funti, pivovaru St. James's Gate na 9000 godina!
U prvih četvrt milenija, pivo Guinness raslo je brže od one čvrste, osebujne pjene koja krasi svaku natočenu čašu. Danas se dnevno, u više od 150 zemalja svijeta, popije deset milijuna pinta tog piva, odnosno oko pet milijuna litara. A to je kompozicija od 500 vagona, dugačka gotovo sedam kilometara. Dostojno Guinnessove knjige rekorda.

Velika Guinnessova godišnjica ne obilježava se samo u Dublinu ili Irskoj, već posvuda u svijetu. Naime, pivo Guinness danas se proizvodi u više od 40 zemalja svijeta, pa je rijedak jubilej postao globalna proslava. Pije se posvuda - u jednom od tisuću pubova u Dublinu, gdje je nastao prije 250 godina, kao i u Bjelorusiji, Botswani, Kongu, Finskoj, Islandu, Hrvatskoj…

S Guinnissom je otprilike kao i s bakalarom: ili vas oduševi čim ga kušate, čim srknete onu gustu bijelu pjenu na vrhu čaše, ili vas ostavi ravnodušnim. Njegovi poklonici, a broje se stotinama milijuna, hvale blagu oporost te tekućine boje kestenovog meda, njen izniman gorkasto osvježavajući okus i blago opuštajuće djelovanje. Oni kojima se ne sviđa grintaju kako ih okusom i bojom podsjeća na sirup za ublažavanje kašlja, a neki tvrde da miriši na naftu.

U Syd Hurkin's pubu, u irskom gradiću Kilkennyiju, londonskom Albert pubu nadomak glasovite stanice Victoria, Jimmy's Corneru u New Yorku, ili zagrebačkom Dublin Pubu, točenje Guinness piva pravi je mali ritual. Pivo se iz aparata toči sporo, a tako ga valja i piti. Da bi se napunila savršena pinta Guinnessa potrebno je "dvostruko točenje" koje traje oko dvije minute (proizvođač kaže da je najbolje ako se obavi u 119,53 sekundi). Čaša se naime prvo natoči do tri četvrtine, potom nakratko ostavi dok se ne formira pjena i onda dotoči do vrha. Guinness je čak jedno vrijeme imao i reklamnim slogan "Dobre stvari dolaze onima koji su spremni čekati".Ni jedan pipničar, u iole ozbiljnijem pubu, neće prekršiti to sveto pravilo. Čak i kad su neopisive gužve pred šankom, a to je osobito navečer, za vikenda, Guinness se toči bez žurbe. Smatralo bi se neoprostivim svetogrđem da vam pinta Guinnessa bude poslužena drugačije. Jednako je i s temperaturom – pivo uvijek mora biti ohlađeno na šest stupnjeva, osim Extra Cold Guinnessa koje se služi dva i pol stupnja hladnije.

Promatrao sam u dublinskom pubu The Temple lokalne znalce kako mirno i polako ispijaju svoju pintu Guinnessa. Gutljaj po gutljaj, s podužim stankama. Nitko ga ne ispija nadušak, kako to ponekad znaju činiti neiskusni turisti koji hrle u Guinnessov muzej u Dublinu, gdje ih na kraju, na šestoj etaži bivše tvornice, počaste pintom Guinnessa. Taj fantastično uređeni prostor prava je enciklopedija četvrt milenija duge proizvodnje možda najpoznatijeg svjetskog piva. U godišnjici velike proslave krcat je znatiželjnicima ne samo zbog toga što se ondje doista ima što vidjeti - od pravog ječma, osnovne sirovine piva, do različitih pakiranja u kojima se prodavao, do svih reklamnih oglasa koji su ga pratili tijekom dva i pol stoljeća – već i zbog čaše piva za koju tvrde da je nabolje koje se igdje može popiti. Od više desetaka ispijenih pinta tijekom puta po Irskoj, ono u dubinskom Guinnissovom muzeju zaista je imalo najbolji okus.
Uz Guinness se naravno vuku različite priče, legenda i anegdote. Neki tvrde da je ljekovit, pa je tvrtka jedno vrijeme koristila reklamni slogan "Guinness je dobar za vas", ali se s vremenom odustalo. Sada je naglasak svih reklamnih kampanja na "odgovornom konzumiranju". Oni koji tvrde kako čaša Guinnesssa pojačava potentnost, nude dokaz: Olivia Whitmore, supruga Arthura Guinnessa, izumitelja tog čudesnog piva, rodila mu je čak 21 dijete. No, drugi kažu da to s pivom ima tek posrednu vezu. Sjetimo se, stari je Arthur pivovaru u kojoj je prije 250 godina počeo proizvoditi pivo, uzeo u najam na devet tisuća godina. Trebala mu je jaka loza nasljednika koja neće nestati ni sljedećih 8.750 godina.
 


Foto Drago Hedl

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Moje pivsko iskustvo
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće