MINIPIVOVARE U ČEŠKOJ

Češki craft ide na slabija piva

  Češka         P. N.         01.06.2024.
Češki craft ide na slabija piva

 

Minipivovare se bolje nose s padom potrošnje piva od velikih proizvođača, konstatira cehovska udruga češkog crafta. Naravno, to je njihova komparativna prednost. U Češkoj djeluje 508 malih pivovara i njihov se broj stabilizirao, kao i ukupna godišnja proizvodnja piva. Ipak, udio craft pivovara u nacionalnom tržištu piva je minijaturan.

Lani su češke minipivovare skuhale bezmalo 417 tisuća hektolitara piva, no to je tek oko dva posto ukupne češke proizvodnje (Nota bene, češka tržišna jedinica, Plzeňský Prazdroj kuha godišnje deset milijuna hektolitara, što je polovica nacionalne produkcije). No, za razliku od velikih pivovara, godišnja proizvodnja craft pivovara se ne smanjuje, unatoč globalnom (pa i nacionalnom) tendu smanjenja potrošnje piva. "U usporedbi s 2022. u sličnoj smo situaciji, možda malo boljoj", kaže predsjednik Češko-moravskog saveza malih pivovara Michal Voldřich za portal Seznam zprávy.

Prema njegovim riječima, udruga prvi put ima točne podatke GDU za prošlu godinu koji se tiču ​​samo mikropivovara. „Usporedba nije sasvim relevantna, ali mogu reći da se čini da se broj izložbi malo povećao“, objašnjava Voldřich.

Istodobno je ukupna proizvodnja piva u Češkoj lani pala za približno 2,5 posto na 20,5 milijuna hektolitara. No, proizvodnja craft pivovara se ne smanjuje, kao ni njihov broj. Krajem prošle godine Carinska uprava ih je pobrojala 508, jednu više nego godinu ranije.

Ne smanjuje se broj članova sindikata malih pivovara, kojih je trenutačno 184. No, na ovakvo stanje utjecala je i nedavna promjena pravilnika prema kojem čak i pivovare s proizvodnjom do 30 tisuća hektolitara godišnje mogu biti punopravni članovi. Do ove godine uvjet članstva bio je maksimalno 10.000 hektolitara.

Još jedna zanimljivost proizlazi iz podataka Glavne uprave carina. Minipivovare sve češće proizvode slabija piva, posebice jedanaestice i desetke. "Jasan trend je rast piva niskog udjela alkohola, dok potrošnja piva s više maligana počinje opadati", kaže Voldřich.

Dok su 2005. godine češke craft pivovare skuhale oko 1,3 tisuće hektolitara piva od deset stupnjeva, pet godina kasnije proizvodnja desetke narasla je na oko sedam tisuća. U 2015. proizvodnja desetke popela se na 30.000 hektolitara, 2020. na oko 38.000, a prošle godine na 40.000 hektolitara. Ujedno, ukupni podaci pokazuju da interes za piva s deset posto slada, odnosno šankersko pivo, ima tendenciju rasta nauštrb jačih lagera.

U apsolutnim brojkama pivo od jedanaest stupnjeva značajno prednjači, baš kao i kod velikih pivovara. Lani je u mikropivovarama skuhano 140.000 hektolitara. Češke mikropivovare proizvele su 90.000 hektolitara lagera od dvanaest stupnjeva u 2023. godini, 10.000 hektolitara manje nego 2020. godine.

“Piva iz minipivovara odavno spadaju u jedinstvenu kategoriju specijaliteta. Tek detaljniji pogled pokazuje da popularnost slabijih piva doista raste. Brojne minipivovare rade u turističkim regijama, gdje postoji velika potražnja za takvim pivima“, objašnjava Voldřich.

Predstavnici crat pivovara protive se prijedlozima uvođenja jedinstvenog poreza na alkohol, čime bi se promijenio sustav oporezivanja piva po diferenciranoj trošarini. Dok su porezi sada razvrstani, primjenjivao bi se jedinstveni porez na temelju sadržaja alkohola. Prema Voldřichovim riječima, to bi dovelo do ograničenja raznolikosti ponude. “To bi se negativno odrazilo na asortiman, jer bi svi nastojali ostati u nižoj kategoriji”, kaže čelnik sindikata. Pivarima se također ne sviđa prijedlog savjetodavnog tijela češke vlade NERV da se ujednači porez na potrošnju piva, bez obzira na veličinu pivovare. Danas craft pivovare s proizvodnjom do 10.000 hektolitara godišnje plaćaju upola manju poreznu stopu.

Prema Voldřichovim riječima, takva bi promjena donijela proračunu oko 75 milijuna kruna. “To je smiješan iznos s obzirom na ukupni iznos državnog proračuna, ali značajno bi oštetio craft pivovare”, kaže.

Sljedeći mjesec craft pivovare očekuje jedan od vrhunaca sezone. Dvanaesti godišnji festival craft pivovara održat će se na Praškom starom gradu i na njemu će sudjelovati 50 pivovara iz Češke i tri inozemne pivovare u kojima rade češki pivari. Organizatori se nadaju da će ih, kao i prošle godine, posjetiti i predsjednik Petr Pavel. "Festival se održava na izborni vikend (izbori za Europarlament), ali možda bi mogao stići na četvrt sata", kaže direktor festivala Jan Šuráň.

Pavel je tek drugi predsjednik koji je došao na festival. „Václav Klaus došao je na prvu godinu. Miloš Zeman nije dobro govorio o pivu iz malih pivovara, nismo ga ni pozvali, a Pavel je došao prve godine svoga mandata“, dodao je Šuráň.

Tagovi

Pivo   craft   Češka   alkohol  


Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće