Pivnica.net
Banner

Češka

Češke pivovare za Ukrajinu

P. N.   |   31.05.2022.     593

Češke pivovare za Ukrajinu

Oko pedeset minipivovara iz cijele Češke sudjelovat će na humanitarnom pivskom festivalu nazvanom Drink for Ukraine, što će se održati u praškom Kongresnom centru ove subote (4. lipnja) s početkom u 11 sati. Svi koji ovdje kupe pivo mogu biti sigurno da su učinili dobro djelo.

Pivovare koje su djeluju na festivalu daju svoje pivo besplatno organizatoru, a sav prihod od prodaje bit će uplaćen na račun neprofitne organizacije Člověk v tísni (Čovjek u potrebi) za pomoć ljudima pogođenima invazijom ruske vojske na Ukrajinu. U sklopu festivala održat će se i aukcija izvanserijskih pivskih specijaliteta, koje su pivovare ljubazno ustupile organizatorima. Manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom gradonačelnika glavnog grada Češke Zdeněka Hřiba i organizacije Člověk v tísni, te uz sponzorstvo pivovara Plzeňský Prazdroj iz Plzeňa i Bernard iz Humpolca. Ulaz za posjetitelje je besplatan.

Zanatske pivovare, poput na primjer pivovara Zichovec, Raven, Lilbertas, Chroust, Obora, Matuška, Břevnov ili Clock na humanitarni će festival dovesti specijalna piva tipa IPA, stout, ale ili sve popularnija voćna kisela piva, a posebno će se potruditi oko rariteta, među kojima su piva koja su nekoliko godina odležavala u hrastovim bačvama. Ta će piva biti prodavana na licitaciji.

„Pivovare nisu ravnodušne prema patnji drugih i žele pomoći onako kako najbolje znaju,“ rekla je organizatorica festivala Karolica Chroustovská iz craft pivovare Chroust. „Htjeli smo ovaj festival organizirati na samom početku rata, ali prostor Kongresnog centra bio je stavljen na raspolaganje izbjeglicama iz Ukrajine. Iskoristili smo prvi raspoloživi termin, a to je slijedeća subota. Nakon tako dugog ratnog stradanja sada je pomoć Ukrajincima još potrebnija.“

Festival je naišao na svesrdnu potporu u cijeloj Češkoj, uključujući i velike industrijske pivovare. Financijski i vlastitim sudjelovanjem pomaže i Plzeňský Prazdroj. Grad Prag osigurava prostor, a tvrtka manGaweb besplatno izrađuje internetsku prezentaciju festivala i promidžbu na društvenim mrežama. „Podrška koju dobivamo ostavila nas je bez daha. Vidimo da je svijet još uvijek normalan,“ rekao je suorganizator festivala Ladislav Vrtiš iz pivovare Raven.

Ako ste slučajno u Pragu ili se u subotu zateknete u blizini, sve informacije, kao i popis svih 50 pivovara, koje će ponuditi više od sto vrsta piva, možete pronaći na internet stranici Pivni web. Festival traje od 11 dopodne do 11 uvečer, a za hranu se brine više dobavljača, koji također svoju zaradu u značajnoj mjeri poklanjaju humanitarnoj organizaciji za pomoć Ukrajini.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

"Onaj tko pije pivo dobro spava.

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Češka