Česi sve više vole limenke

  Češka         P. N.         27.03.2022.
Česi sve više vole limenke

Prodaja piva u limenkama u Češkoj je u velikom uzletu. Od ukupne količine prodanog piva svako četvrto je u limenci, dakle ova ambalaža ima tržišni udio od preko 25 posto. Inače, Česi su u prošloj godini za pivo potrošili jednak iznos kao i godinu dana ranije, ali su za taj novac kupili manje piva.

Pandemija koronavirusa nije naštetila pivu u limenkama, piše portal Seznam zpravy prenoseći rezultate analize pivskog tržišta agencije Nielsen IQ, i dodaje da je u pandemijskoj godini tržišni udio piva u limenci s 21,2 posto porastao na 25,4 posto. Istovremeno pada tržišni udio povratnih staklenih boca i plastičnih boca.

Najveća češka pivovara Plzeňský Prazdroj od 2020. godine sustavno izbacuje plastiku, u koju su punjena piva Gambrinus, Radegast, Klasik, Kozel i Primus, i sada više uopće ne koristi tu vrstu ambalaže.

Što se pak limenki tiče, rast potražnje za njima jedan je od najsnažnijih trendova na pivskom tržištu, koji traje već nekoliko godina i sada linije za punjenje limenki imaju mnoge pivovare, i to ne samo one najveće.

„Prodaja piva u limenkama raste dugoročno i poprilično poboljšava ekonomiju minipivovara koje imaju linije za punjenje limenki. Prije neke tri godine linije za limenke instalirale su pivovare Axiom u Prostějovu, Permon u Sokolovu, onda Zichovec i još neke,“ kaže Tomáš Meier, stručnjak za ekonomiju pivarstva s Češkog poljoprivrednog sveučilišta, dodajući da se linija za punjenje limenki pokazala kao velika prednost u vrijeme korona krize. Za one pivovare koje nemaju vlastite linije za limenke na raspolaganju su mobilne linije.

Bum limenki održavaju praktični razlozi – prednost limenke ne mala težina, lakše skladištenje i brzo hlađenje. To su razlozi kojima se rukovode pivopije kad posežu za limenkom. Njezinu popularnost i raširenost dodatno je pospješila pandemija koronavirusa, odnosno zatvaranje ugostiteljskih objekata i nedostupnost točenog piva.

Još od 2015. godine stagnira prodaja šankerskog piva (desetka i jedanaestica), a raste potražnja za dvanaesticom. Desetka je prošle godina imala tržišni udio od 42,5 posto, odnosno za tri i pol posto manji nego godinu dana ranije. Inače, prema podacima agencije NielsenIQ ukupna prodaja piva u Češkoj pala je za 4,3 posto, no pivovare se nadaju da će ova godina za njih biti dobra, budući da se vraća mogućnost organiziranja koncerata i drugih velikih manifestacija.

Tagovi

Pivo   Češka   limenka  


Najnovije iz kategorije Češka




Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće