Česi Rusima zatvaraju pivsku pipu

  Ukrajina         P. N.         03.03.2022.
Česi Rusima zatvaraju pivsku pipu

Pivovare u pivarskoj velesili Češkoj odlučile su se na bojkot ruskog tržišta i zavrću Rusima svoju pivsku pipu, odričući se tako velikog i iznimnom važnog tržišta. Protest protiv ubijanja u Ukrajini na ovaj je način izrazio Plzeňský Prazdroj, najveći proizvođač piva u Češkoj, ali također i druga najveća kompanija, praški Staropramen, kao i Budějovický Budvar, te Bernard.

Češki pivari okreću leđa ruskom tržištu, koje je na njih treće po veličini, nakon Slovačke i Njemačke. Izvoz češkog piva u Rusiju posljednjih je godina stalno rastao. U prošloj je godini na tržištu Ruske Federacije završilo, što putem izvoza, što licenciranom proizvodnjom u mjesnim pivovarama, više od 500 tisuća hektolitara češkog piva, što je desetina ukupnog češkog pivskog eksporta. Bio je to najveći iizvoz češkog piva u Rusiju u zadnjih deset godina.

Nakon Budvara iz Čeških Budějovica na bojkot se odlučio i tržišni broj jedan Plzeňský Prazdroj, te tržišna dvojka Pivovare Staropramen. „Ovog tjedna donijeli smo odluku da ne primamo narudžbe svojih proizvoda iz Rusije, u koju smo izvozili naša piva Pilsner Urquell i Kozel. Odluka vrijedi i za Bjelorusiju,“ izjavio je glasnogovornik Prazdroja Zdeněk Kovář za vijesti portala Seznam.

U Rusiji se od čeških pivskih marki najviše traži Kozel, koji spada pod kompaniju Plzeňský Prazdroj, prvenstveno zbog toga što je kod tamošnjeg stanovništva iznimno popularno crno pivo. Ove vrste piva proizvode se u Rusiji, i to u količini dvostruko većoj od njihove proizvodnje za češko tržište. Em,barsko se odnosi i na tu vrstu proizvodnje. Trenutno je nemoguć n i izvoz piva u Ukrajinu, gdje je iznimno popularan točeni Gambrinus. „U ovoj situaciji pivo ne bismo mogli ni transportirati u Rusiju, niti bismo ga mogli naplatiti,“ dodaje Kovář. A neke vrste piva se više ne kuhaju u Rusiji i njezinoj blizini kao prije, recimo Pilsner Urquell, koji se od 2018. godine kuha isključivo u Plzeňu, pa bi t5ransport u Ukrajinu sada u ratnim uvjetima bio iznimno složen.

Potvrđuje to i Bernard iz Humpolca, koji se u izvozu u Rusiju oslanjao samo na klasične transportne putove. Glasnogovornik Bernarda Radek Tulis također naglašava da i kad bi htjeli izvesti pivo u Rusiju teško da bi ga mogli naplatiti. Bernard je prošđle godine u Rusiju izvezao dvije tisuće hektolitara piva, a u Ukrajinu 800 hektolitara, što u odnosu na ukupnu proizvodnju pivovare od 385 tisuća hektolitara nije mnogo. Bernardu je Rusija četvrto po redu izvozno tržište, nakon Slovačke, Švedske i Bugarske. „Sada nam je prva briga kako organizirati pomoć izbjeglicama iz Ukrajine,“ dodaje Bernardov glasnogovornik, a humanitarne akcije ukrajinskim izbjeglicama pripremaju i druge češke pivovare.

U Rusiju od sada neće ni piva praškog giganta Pivovare Staropramen – marke Staropramen i Velvet, kao i neka piva iz ponude pivovare Pardubice. „S obzirom na rat u Uktajini zaustavljamo izvoz naših piva u Rusiju. Zaštita naših ljudi je najviši prioritet, naročito u vremenima kao što su ova. Pružamo potporu svojim zaposlenicima ukrajinske nacionalnosti, koji žive u Češkoj,“ rekla je glasnogovornica Staropramena Denisa Mylbrachová. „Osigurat ćemo smještaj za članove njihovih obitelji. Pokrenuli smo i akciju skupljanja pomoći za humanitarnu organizaciji Čovjek u nevolji, u koju se uključila tvrtka, ali i pojedinci.

„Rusija je veoma važno tržište za češko pivarstvo. Nije to nimalo jednostavna situacija, ali češke pivovare će je preživjeti,“ izjavio je stručnjak za ekonomiju pivarstva Češkog poljoprivrednog fakulteta Tomáš Maier.

Tagovi

Pivo   Češka   Rusija   Ukrajina   rat   bojkot   embargo   izvoz  

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Ukrajina
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće