Česi opet izabrali pivopiju

  Češka         P. N.         01.02.2023.
Česi opet izabrali pivopiju

Mogli smo naslovom ispričati i jednu lijepu priču na „p“, pa priopćiti: Predsjednik Petr Pavel pije pivo, ali ovako je odmah jasno o čemu je riječ – o drugom krugu čeških predsjedničkih izbora u kojem je vizu za predsjedničku rezidenciju na Hradčanima dobio general Petr Pavel.

Čim je na biračkom mjestu u malom mjestu Černouček u okrugu Litoměřice u regiji Ustí nad Labem ubacio svoj glasački listić general Petr Pavel je okupljenim novinarima izjavio da se u slučaju da osvoji mandat i dospije na Praški hrad ne namjerava odseliti iz Černoučeka, jer je „tu doma“, te se zaputio u mjesnu pivnicu, gdje dobrovoljni vatrogasci toče pivo i kuhaju lovački gulaš. A tamo su ga dočekali brojni sumještani s transparentima među kojima je i onaj na kojem je pisalo Highway to Hrad, što jasno aludira na njegov prozapadni štih.

Šezdesetjednogodišnji Pavel je naime bivši general NATO-a a tijekom devedesetih bio je kao vojnik i na prostoru bivše Jugoslavije. U drugom krugu predsjedničkih izbora s velikom prednošću od 58 prema 42 posto glasova pobijedio je bivšeg češkog premijera Andreja Babiša. Tako je nastavljen niz predsjednika pivopija neovisne Češke Republike. Prvi češki predsjednik Václav Havel bio je osvjedočeni prijatelj pjenušave tekućine – čest gost slavne pivnice U zlatého tygra, kamo je vodio visoke goste iz čitavog svijeta. I njegov nasljednik Václav Klaus također je pio pivo, a nakon njega došao je donedavni predsjednik Miloš Zeman, koji je velika ispičutura i pije naprosto sve, a znao je držati i lekcije multinacionalnim pivovarskim korporacijama poučavajući ih što je dobro pivo. (Zanimljivo je da prvi češki predsjednik Tomáš Garrigue Masaryk, kojeg Česi iznimno cijene i vole, iako je bio predsjednik zajedničke države Čeha i Slovaka, Čehoslovačke koja je nastala 1918. nakon raspada Austro-Ugarskog Carstva, uopće nije pio ne samo pivo, nego nikakav alkohol, bio je potpuni apstinent)

Dakle, sada Česi ponovno na čelu države imaju čovjeka koji voli i cijeni njihovo nacionalno piće, i to je dodatni razlog zbog čega su na njega ponosni.

Osim pivnice u Černoučeku, Petr Pavel zna posjetiti i malu privatnu craft pivovaru u nedalekom selu Ctiněves, mjestu od tek 400 stanovnika. To je Podřipský pivovar, dakle pivovara podno Řipa, gore na kojoj se prema legendi zaustavio Praotac Čeh i udario temelje češke zemlje.

Time se portalu Litoměřický deník pohvalio vlasnik pivovare Aleš Lipa: „Dok je bio u NATO-u pratili su ga tjelohranitelji. Sada će ih vjerojatno opet stalno imati sa sobom.“ General Pavel, dodaje Lipa, voli piva gornjeg vrenja, a najčešće pije ale i red ale. „Bio je kao i svaki drugi stanovnik općine, nikad napuhan. Bilo da je bio u Podřipskoj pivovari ili u seoskoj gostionici Kod Praoca Čeha nikad nije isticao svoj visoki položaj. Naprosto normalan momak.“

 „Godinu dana nakon osnutka pivovare istočili smo svoje prvo pivo, svijetli lager, koji je danas okosnica našeg portfolija,“ kaže Lipa, ali naglašava da svojim mušterijama nastoje ponuditi i piva gornjeg vrenja, kako bi im približili raznovrsne mogućnosti. Za lagere koristimo sortu hmelja poloraný červeňák ali za aleove su potrebne američke sorte.“ Ovdje čak i eksperimentiraju s ekstremno jakim pivima, koja dugo dozrijevaju u drvenim bačvama u kojima je prethodno bio rum, konjak ili viski.

„Trenutno u našoj barrique liniji pripremamo specijal koji ćemo točiti za Uskrs,“ otkriva Aleš Lipa.

A kao što Podřipska pivovara hvali novog predsjednika, tako i on hvali nju. Na svom twitter profilu Petr Pavel je objavio fotografiju s kriglom i bocom piva iz Podřipske pivovare uz komentar: Imam svoju omiljenu pivovaru, Podřipsku pivovaru. Kao i mnoge druge, ona sad proživljava teške trenutke. Nastojim joj pružiti podršku tako što tamo odem po pivo za doma. Ako vam to dopušta vaša financijska situacija nemojte zaboravljati na svoje omiljene firme. Nemojmo dopustiti da poduzeća koja volimo propadnu.

Tagovi

Pivo   Čerška   Petr Pavel   Havel   Klaus   Zeman   predsjednik   general  


Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće