Pivnica.net
Banner

Belgija

Časne sestre od gornjeg vrenja

P. N.   |   03.01.2022.     434

Časne sestre od gornjeg vrenja

Redovnice iz samostana u belgijskom seocetu Maredret okrenule su se poduzetništvu , koje je stoljećima bilo u domeni njihovih muških kolega, fratara, kuhanju piva. Riječ je o dvadesetočlanoj ženskoj benediktinskoj zajednici, čija tradicija seže u 1893. godinu, a na pivarstvo su se odlučile prije pet godina, kada su tražile majstora pivara.

Želja im je bila kuhati pivo koje će odražavati povijest i vrednote samostana. Zaradu od proizvodnje piva odlučile su ulagati u nužne popravke na samostanu. Partnera su pronašle u obiteljskoj pivovari John Martin, a nakon tri godine suradnje na tržište je stiglo pivo boje jantara i imena Maredret Allus s dodatkom klinčića i bobica kleka. Za njim je među pivopije krneulo i drugo pivo ovog samostana – Maredret Triplus, pivo tipa blonde s korijanderom i kaduljom.

„Naša piva su zdrava, podupiru probavu,“ hvali svoje proizvode sestra Gertruda. „Sviđa se svim sestrama, ta u Belgiji smo,“ dodaje. Svake nedjelje svaka od sestara popije po bocu piva.

U proizvodnji ovih piva koristi se pir, vrsta jare pšenice koju u svojim tekstovima iz 11. stoljeća spominje još sveta Hildegarda iz Bingena, osnivačica i predstojnica benediktinskog samostana u Njemačkoj. Njezini spisi o liječenju inspirirali su sestre iz Maredreta da sastave recept za svoje pivo, a biljke koje dodaju u pivo uobičajeno rast6u u njihovom vrtu.

Proizvode 300 tisuća boca piva godišnje, a prema najavama iz pivovare John Martin planira se udeseterostručenje proizvodnje na tri milijuna boca. Osim u Belgiji pivo se prodaje u Italiji i Španjolskoj.

Samostanska piva su u Belgiji uobičajena stvar, no do sada su pivovare surađivale sa samostanima muških crkvenih redova. Samostan Maredret nalazi se nedaleko od muškog benediktinskog samostana Maresdous, za koji se pivo kuha u pivovari Duvel Moortgat. Sestra Gertruda tvrdi da ta dva piva međusobno nisu konkurencija, nego da se nadopunjavaju.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Belgija