Časne sestre od gornjeg vrenja

  Belgija         P. N.         03.01.2022.
Časne sestre od gornjeg vrenja

Redovnice iz samostana u belgijskom seocetu Maredret okrenule su se poduzetništvu , koje je stoljećima bilo u domeni njihovih muških kolega, fratara, kuhanju piva. Riječ je o dvadesetočlanoj ženskoj benediktinskoj zajednici, čija tradicija seže u 1893. godinu, a na pivarstvo su se odlučile prije pet godina, kada su tražile majstora pivara.

Želja im je bila kuhati pivo koje će odražavati povijest i vrednote samostana. Zaradu od proizvodnje piva odlučile su ulagati u nužne popravke na samostanu. Partnera su pronašle u obiteljskoj pivovari John Martin, a nakon tri godine suradnje na tržište je stiglo pivo boje jantara i imena Maredret Allus s dodatkom klinčića i bobica kleka. Za njim je među pivopije krneulo i drugo pivo ovog samostana – Maredret Triplus, pivo tipa blonde s korijanderom i kaduljom.

„Naša piva su zdrava, podupiru probavu,“ hvali svoje proizvode sestra Gertruda. „Sviđa se svim sestrama, ta u Belgiji smo,“ dodaje. Svake nedjelje svaka od sestara popije po bocu piva.

U proizvodnji ovih piva koristi se pir, vrsta jare pšenice koju u svojim tekstovima iz 11. stoljeća spominje još sveta Hildegarda iz Bingena, osnivačica i predstojnica benediktinskog samostana u Njemačkoj. Njezini spisi o liječenju inspirirali su sestre iz Maredreta da sastave recept za svoje pivo, a biljke koje dodaju u pivo uobičajeno rast6u u njihovom vrtu.

Proizvode 300 tisuća boca piva godišnje, a prema najavama iz pivovare John Martin planira se udeseterostručenje proizvodnje na tri milijuna boca. Osim u Belgiji pivo se prodaje u Italiji i Španjolskoj.

Samostanska piva su u Belgiji uobičajena stvar, no do sada su pivovare surađivale sa samostanima muških crkvenih redova. Samostan Maredret nalazi se nedaleko od muškog benediktinskog samostana Maresdous, za koji se pivo kuha u pivovari Duvel Moortgat. Sestra Gertruda tvrdi da ta dva piva međusobno nisu konkurencija, nego da se nadopunjavaju.Najnovije iz kategorije Belgija
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće