Časna pivska kozmetika

  Belgija         P. N.         02.05.2022.
Časna pivska kozmetika

Samostanska piva na visokoj su cijeni, jer od srednjovjekovlja se fratri naročito ističu u spravljanju odličnog piva, a niz samostana tu tradiciju čuda i dan danas. Znamo i za opatije ženskih redova koje kuhaju pivo, i to će dakle iznenaditi tek rijetke. Nadalje, već smo se navikli da u specijaliziranim dućanima nalazimo kozmetičke preparate na bazi pivskih sastojaka.

Uostalom, i u običnim dućanima. Evo, recimo na polici svakog supermarketa pronaći ćete Schauma Men šampon za muškarce s dodatkom hmelja.

Ovih dana u belgijskom The Brussels Tomesu čitamo o projektu, koji je sve to objedinio – časne sestre u samostanu Naše Gospe od Nazareta u Brechtu u pokrajini Antwerpen pronašle su način da se uzdržavaju na vrlo jedinstven, belgijski način, te brzo proširuju svoju bazu klijenata na međunarodnoj razini – izrađujući pivsku kozmetiku, šampone i sapune. Riječ je o časnim sestrama reda svetog Benedikta, koji je karakterističan po tome što redovnice moraju biti samostalne. Još 1964. godine počele su Trapističke sestre od Brechta proizvoditi sapun i tekućinu za pranje posuđa kako bi zaradile prihod, što je kasnije postalo brend TRAPP. – linija sapuna, proizvoda za njegu tijela i kose, temeljena na vlastitim receptima opatije.

Ono po čemu se njihova ponuda ističe jesu sirovine koje koriste u proizvodnji kozmetike. Časne su sestre lansirale niz šampona, sapuna za ruke i losiona za tijelo u koje su uključile deset posto trapističkog piva Westmalle Dubbel iz obližnje opatije, što je prvi takav slučaj u svijetu.

„Starije sestre sjetile su se da se u prošlosti pivo koristilo da bi se kosa lakše uvijala i bila sjajnija“, rekla je sestra Katharina, opatica opatije Gospe od Nazareta u vrijeme lansiranja proizvoda.

Znanstveno utemeljena studija o dobrobitima piva za kožu i kosu pokazala je da postoje brojne prednosti, zahvaljujući polifenolima, elementima u tragovima, vitaminima i mineralima u pivu. „Potiču prirodni volumen kose.“

Prije tri godine sestre iz opatije proširile su bazu klijenata skokom u digitalno doba i lansiranjem svoje online trgovine u kojoj uz proizvode za njegu prodaju i mekano rublje za kupanje.

U početku je stranica bila samo na nizozemskom, no kada su pomislile da bi reputacija belgijskog piva mogla privući i kupce iz inozemstva, preveli su je na francuski i posao je značajno proširen, a novo proširenje uslijedilo je nakon prijevoda web shopa na engleski. Nahrupili su kupci iz Njemačke, Španjolske i Danske, a među velikim naručiteljima je danski samostan cistercista s tradicijom još od 1151. godine. Javlja se velik broj kukpaca iz Velike Britanije, ali za taj izvoz je teško riješiti carinsku administraciju nakon izlaska Britanije iz Europske unije, kažu sestre. Osim pivske kozmetike na web shopu sestara samostana Naše Gospe od Nazareta može se kupiti i trapističko pivo, med, pekmez, svijeće i niz drugih proizvoda.

 Za one koji žele znati više:

Tretmani pivski blagodat nose ljepoti i zdravlju puti i kose

Namaži me Ferdinandom

Pivo kao kozmetičko sredstvoNajnovije iz kategorije Belgija
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće