DUBROVAČKA GYPSY PIVOVARA MASKREON

Čarobnjak pivske inovacije

  Reportaže         Mato Pejić         09.09.2023.
Čarobnjak pivske inovacije

Maskeron (talijanski mascherone, augmentativ od maschera: maska) je, kaže enciklopedija, plastični ukras u obliku maske, obično čovječjega lica (iako ne i nužno), redovito grotesknih crta. Primjenjuje se kao dekoracija u graditeljstvu na kapitelima stupova i na konzolama, a čest je motiv na fontanama, osobito renesansnima. Najpoznatiji dubrovački maskeron je onaj na pročelju Franjevačkog samostana Male braće koji prikazuje sovu. Nekad je služio za odvod vode s krova crkve, ali danas je poznat po tome što na njemu turisti testiraju svoj centar za ravnotežu, tako što se pokušavaju bosonogi popeti na usku uglačanu izbočinu na zidu crkve i na njoj se neko vrijeme zadržati. Sada ovaj maskeron dobiva opasnu konkurenciji u istoimenom pivu koje se odlikuje majstorskim održavanjem ravnoteže između okusa i aroma svojih pojavnih oblika.

Maskeron se na hrvatskoj pivskoj sceni pojavio meteorskim bljeskom već na svom prvom nastupu na Hrvatskom homebrew prvenstvu 2019. godine, osmom po redu i prvom održanom na novoj lokaciji, u Zmajskoj pivovari na Jankomiru. Dubrovčanin Niko Čučković nastupivši pod firmom Maskeron natjecao se s dvije NE IPE – Juicy Junkie i Sour Punk, te poharao festival, pobravši zlata za svoje uvarke i odnijevši i ukupnu pobjedu, odnosno veliku zlatnu medalju Best of Show. „Četiri godine radim na tome, a ovo je prvi put da sam se javio na natjecanje,“ rekao mi je tada laureat najvećeg priznanja prvenstva, dodajući da je svoja piva na ocjenjivanje prije ovog hrvatskog debija slao samo jednom, godinu ranije na Bielu vranu u Slovačku, gdje je osvojio osmo mjesto.

Već sljedeće Nikino pivo bila je kolaboracija sa splitskim LAB-om (Session IPA Maskeron Aloha) i otada se tih kolaboracija nanizalo oho-ho, a iako je onomad na onom trijumfalnom pohodu Zagrebom rekao da će i dalje ostati homebrewer, to se  nije obistinilo – još iste godine je registraciju obiteljskog obrta dopunio poslovima s pivom i postao pivsko ime bez kojeg nije moguća nijedna ozbiljnija priča o hrvatskom craftu.

„Ja sam i dan danas gypsy brewer, ili nomad brewer, kako god hoćete, što znači da nemam svoje postrojenje, nego kuham na slobodnim kapacitetima drugih pivovara, ponajviše u Makarskoj, gdje sam uspostavio odličnu suradnju s prijateljima braćom Kuzmanić,“ počinje priču o Maskeronu moj sugovornik i dodaje: „Ja sam njihov vanjski suradnik, pomažem im oko njihovih piva, a oni meni daju prostora da skuham svoje pive, da radim kolaboracije i tako. Ove godine imam prvi put i svoje limenke, a to se sve radi gore u Novoj rundi, s kojom isto tako imam odličnu suradnju. Već sam kod njih radio dva puta po dvije pive i sad se opet spremam na put.“

Svoju opremu za kućno kuhanje, na kojoj je skuhao 150 uvaraka, Niko je spremio i konzervirao, jer za hobističko kuhanje pivo za sada nema vremena. Ustvari, ispravlja se zatim, pivarstvo je njemu i danas hobi, jer je glavni posao, koji radi zajedno sa suprugom keramičarkom Ivom Jurić, izrada suvenira od stakla u obiteljskom obrtu Be craft. „Već 20 godina supruga i ja radimo suvenire od murano stakla koje uvozimo iz Italije. Kad smo prije dva desetljeća tražili ime odlučili smo se za sinonim za hand made, pa smo firmu nazvali Be craft, ne sluteći da će jednog dana u igri biti i craft pivo,“ smije se Niko i pojašnjava da radionicu imaju u obiteljskoj kući a proizvode prodaju diljem obale u četrdesetak suvenirnica i agencija.

Niko Čučković Maskeron poznat je kao pivski eksperimentator i inovator, pivar koji se voli poigravati sa stilovima i isprobavati nove sirovine i dodatke, pa tu svoju sklonost promiče i u Prvoj makarskoj pivovari, u koju je nedavno prešao pivar Ivan Galjer iz zagrebačkog Gardena, gdje je stekao mnogo iskustva upravo na takvim stvarima. Slično je i u Novoj rundi, koja u svojoj Small Batch seriji specijale izbacuje na tekućoj vrpci. Osim u Makarskoj, Splitu i Zaboku, Maskeron kuha ili je kuhao i u Metkoviću u craft pivovari Brewville Neretva Walley, u slovenskom Lobiku, u zagrebačkom Pulferu i, dakako, u Dubrovačkoj pivovari DBC, a zabilježio je i suradnju sa Zmajskom pivovarom i Goblet Beer Store za koji kuha rođendansko pivo – ukupno petnaestak kolaboracija i nekih dvadeset i pet vlastitih piva, sve skupa dakle četrdesetak maskeronskih uvaraka u količini 500 do tisuću litara po šarži. RateBeer navodi točno 40, a preletjevši letimično po imenima, vidimo da Niko Čučković nije inovator samo u baratanju sastojcima i njihovim omjerima, nego i u davanju imena svojim uvarcima. Mirage – Phantasm, Daylight Dracula, Hoppyfornia, The Mistery of Todd Bates, I Wanna RockʼnʼRoll All Night And Brew i Clash of the Titans: King Kong East Coast i Goldzila West Coast, tek su neka od njih.

Ali, sve to još nije sve: „Ovo je najnovija vijest – i ove godine pravit ćemo Goblet demon, rođendansko pivo zagrebačkog pivskog dućana, koje kuhamo u Novoj rundi u količini od 2.000 litara i punimo u limenke.“

Piva Maskerona dostupna su najviše u Zagrebu, onda u Slavonskom Brodu, Karlovcu, Čakovcu, Rijeci i Splitu, te dakako u Makarskoj, ali ima ga redovito i u craft beer gardenu Ima i može u – Mostaru, kod Arslana i Omera Mesihovića iz prve bosansko-hercegovačke craft pivovare OldbridZ Brewery. „Ja sam Arslana upoznao na prvom craft beer festivalu Ima i može u mostarskom centru Abrašević i on mi je u početku mog homebrewinga dosta pomagao savjetima, jer je on dosta kuhao u Americi, gdje živi. Kad sam jedne godine posjetio Kaliforniju i tamo smo se sreli, jer se stvarno odlično poznajemo i super surađujemo. Zato podržavam njegov lokal i tu priču oko crafta koju on nudi u Mostaru.“

A u Dubrovniku se Maskeron toči u taproomu Dubrovačke pivovare DBC u Gružu i neizostavno u kafiću Glam, u kojem i vodimo ovaj razgovor, jer Niko ovaj pivski bar smatra svojom bazom, iz koje kreću njegovi pjenušavi projekti. Glam se nalazi u Palmotićevoj ulici, jednoj od onih koje povezuju Stradun i Prijeko, a diči se podnaslovom Dubrovnik Old Town Craft Beer Bar i smatra se kultnim mjestom zanatskog piva u Gradu. A evo i zašto: Već punih trinaest godina, od 2010., ovaj lokal u srcu starog grada strpljivo i nepopustljivo omogućava veliki užitak istinskim ljubiteljima zanatskog piva. „Na točionicima trenutno imamo dva lokalna piva, po jedno od Maskerona (White Peach Pear Pineapple Sour) i Dubrovačke pivovare (Hazy 13). Obično imamo i poneko gostujuće pivo, a tu je još pedesetak piva u bocama i limenkama, i to isključivo piva iz craft pivovara, kako iz Hrvatske, tako i iz inozemstva,“ govori nam ljubazna konobarica Anđela Lekić uz žive geste i širok osmijeh.

I stvarno: Nova runda, Zmajska, Garden, Bujska pivovara, pa onda BrewDog i Mikkeller, iz baltičkog kruga tu su Põhjala i Ārpus, zatim Lindemans, Orval, Rochefort, koje reprezentiraju Belgiju, a njemačke marke Schneider Weisse i Erdinger zaokružuju ponudu pšeničnim uvarcima.

Lokal vode Mateo Burđelez i Azra Đanović, koji su se potpuno posvetili craft pokretu pa uz pivo nude čaše i druge i suvenire a za desetu obljetnicu lokala skuhali su u Dubrovačkoj pivovari rođendansko pivo. Kako se ideja jako dobro primila, rođendan se i dalje proslavlja uz vlastitu kapljicu, a ove godine se u kolaboraciju uključio i Maskeron.

A kako je u ovu priču, u ime i u logo ove gypsy pivovare uopće ušao maskeron, ta čovjekolika kamena maska povezana s vodom? „Moj background je dizajnerski, ja sam završio dizajn u Italiji, a uvijek nastojim da sve što radim ima glavu i rep,“ pojašnjava Niko. „Kad sam počeo s homebrewingom, ime sam trtažio u lokalnom miljeu, htio sam da to bude nešto karakteristično za Dubrovnik, pa sam došao do maskerona kroz koji teče voda, a kako je voda važan sastojak piva, tu sam našao jaku poveznicu. Ja i na ulazu u kuću imam malog maskerona kojega je postavio moj nono, i uopće dosta ljudi ima maskerona na kućama i doživljavaju ga kao važan lokalni simbol.“ Iako je po struci dizajner, Niko nije sam radio logo za svoju pivovaru, prepustio je to zagrebačkom umjetniku, dizajneru i strip crtaču virovitičkog porijekla Davoru Schunku, kojeg znamo i kao autora etiketa za pivovaru i pivnicu Mlinarica. „Davor je moj dobar prijatelj i dosta sam ga gnjavio s ovim  logom, dokle god nisam bio potpuno zadovoljan,“ kaže Niko i dodaje da je neke grafike radio sam i pokazuje plakate za neka od svojih prvih piva, koji krase zidove Glam bara. Osmislio je također i dizajn limenki za svoja piva.

Sve u svemu, Maskeron ide dalje i ostaje u dosadašnjem ritmu i modu, jer gradnja pivovare za sada nije opcija. Ali kuhanje sve više vrsta i sve većih količina piva itekako jeste opcija, pa je već na pomolu i opcija s izvozom Maskeronovih uvaraka. A što se tiče pivovare, ni to nije uklesano u kamen dubrovačkih zidina... Uostalom, Niko je prije nekog vremena sa suprugom kupio zemlju pored Kune na Pelješcu, gdje sadi masline i planira obnoviti staru kuću, u kojoj ima mjesta i za malu pivovaru, a mala pivovara, jedina na poluotoku, sigurno bi bila pun pogodak, bez obzira na to što bi bila okružena parcelama pelješkog plavca... Ideja je, dakle, na stolu, sve ostalo pokazat će vrijeme. A mi ćemo pratiti sa strane.  

Foto Vlatka DaněkNajnovije iz kategorije Reportaže
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće