Bum malih pivovara u Britaniji

  Europa         P.N.         27.02.2010.
Bum malih pivovara u Britaniji

Bum malih pivovara u BritanijiMale nezavisne pivovare u Velikoj Britaniji prošle su godine skuhale rekordnih milijun hektolitara piva (to je nešto više od četvrtine ukupne proizvodnje piva u Hrvatskoj, op. ur.), piše Rob Brown na portalu Brewers Guardian. To je povećanje fizičkog obima proizvodnje za 3,75 posto, što je odličan rezultat s obzirom na opći trend pada prodaje piva, uslijed ekonomske krize.

Istovremeno obrat kapitala u ovoj branši raste za 17 posto, ali unatoč tim pozitivnim trendovima i snažnoj ekspanziji malih nezavisnih pivovara, njihovi predstavnici vape za državnom pomoći, tražeći od vlade veću potporu.

„Tkogod u svibnju pobijedi na parlamentarnim izborima, pozivamo ga da malo bolje obrati pozornost na lokalnu industriju piva," kaže Julian Grocock, izvršni predsjednik udruženja nezavisnih pivara (SIBA - Society of Independent Brewers). „Točeno pivo, koje čini 80 posto naše produkcije, je piće s relativno niskim udjelom alkohola, servira se u strogo kontroliranom okruženju u pubovima, gdje je ispijanje pića sastavni dio društvenog ponašanja, a ne samo sebi svrha."

Stoga mali nezavisni pivari smatraju da je ponašanje vlade šizofrenično, s obzirom da ih tretira kao krivce za probleme alkoholizma u društvu. Porezi i druge dadžbine koje moraju platiti proizvođači piva u posljednje dvije godine porasle su za petinu, a vlada daje porezne olakšice samo proizvođačima koji kuhaju manje od 60 tisuća hektolitara godišnje. Britansko udruženje pivara i pubova objavilo je da je prodaja piva u Britaniji prošle godine pala za 4,2 posto.

Iz godine u godinu male pivovare - dakle one koje kuhaju manje od 30 tisuća hektolitara godišnje - bilježe rast od po tri posto, a tri četvrtine toga rezultata odnosi se na nove pivovare. Većina malih pivovara lani je zabilježila rekordnu proizvodnju. Očito, to je recept za krizu u pivarstvu, jer većina tih pivovara nastala je posljednjih godina, kada je već počela ekonomska kriza. Stoga i traže od vlade da prepozna njihov značaj i pomogne im.

 

Izvor: Brewers Guardian

Tagovi

pivo   mini pivovara   Britanija  


Najnovije iz kategorije Europa
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće