NEVOLJE NAJVEĆEG PIVARA

Budibudsnama

  SAD         P. N.         29.09.2023.
Budibudsnama

Još se nije slegla prašina oko bojkota piva Bud Light, tojest Budweiser, najveće američke pivovare Anheuser Busch zbog suradnje s transrodnom influencericom, kadli pivarskog giganta stiže novi udarac – ovoga puta bune se udruge za zaštitu životinja zbog kupiranja repa rasnih Clydesdale konja, koji su godinama simbol što ga Budweiser ponosno koristi u marketingu.

Da odmah kažemo i kako je to završilo – Budweiser je podlegao silnom pritisku udruga za životinjska prava, te će prestati s praksom kontroverznog amputiran ja konjskog repa, što znači da njihovi Clydesdale ljepotani više neće biti kusavi.

Clydesdalski konji prvi put su se pojavili u kontekstu pivovare Anheuser-Busch još 1933. godine, kada su gajbe s pivom Budweiser šesteropregom moćnih ljepotana dostavljane u Bijelu kuću. Tako je pivovara slavila završetak prohibicije i zahvalila predsjedničkim dvorima na 21. amandmanu kojim je ukinut onaj amandman 18. što je 1919. godine označio početak potpune zabrane proizvodnje i prodaje alkoholnih pića. Čim su se pojavili u javnosti, Budweiserovi konji odmah su postali prvorazredna atrakcija i pivovara ih od tog vremena stalno koristi u promidžbene svrhe na festivalima i smotrama.

No, skrb o konjima – održavanje, timarenje, trening, ima i jednu tamnu mrlju, a to je kupiranje repa, koje podrazumijeva odsijecanje dijela repne kosti, što je stalno bilo na meti kritika udruga za prava životinja. Posljednjih godina pritisci prijatelja životinja su pojačani, a aktivno se u njih uključila i PETA, koja je bila među najglasnijim protivnicima te vrste ukrašavanja konja. Predstavnici udruge čak su kupili i dionice pivovare, kako bi mogli sudjelovati na redovitim skupovima i na njima izražavati svoje neslaganje s praksom kraćenja konjskog repa. Početkom rujna poslali su na adresu uprave oštar dopis u kojem traže da se s praksom kupiranja repa smjesta prestane.

Američka asocijacija veterinara navodi da je kupiranje repa kod nekih pasmina postalo modni detalj koji se preporučuje i ocjenjuje na izložbama i natjecanjima, no ističu da to ne bi trebalo raditi ako nije u službi brige za zdravlje životinje. Najmanje deset američkih saveznih država u međuvremenu je zabranilo kupiranje repa životinja.

Kompanija Anheuser-Busch odlučila je udovoljiti tim zahtjevima i u službenom priopćenju objavila da je početkom ove godine prestala s praksom kupiranja repa svojih Clydesdale konja. „Sigurnost i dobrobit naših ljubljenih konja za nas je najvažniji prioritet,“ izjavila je služba za odnose s javnošću američkog pivarskog giganta.

Inače, najveća svjetska pivovarska kompanija Anheuser-Busch InBev suočila se  ove godine s velikim poslovnim teškoćama – u drugom kvartalu imala je dobit prije oporezivanja 4,9 milijarde dolara, što je pad od 3,7 posto, a razlozi tom padu su nepovoljno kretanje tečaja i rast troškova za sirovine i oglašavanje. Utjecaj na taj negativni rezultat imao je i bojkot njihovih piva zbog suradnje s transrodnom influencericom DylanMulvaney.

P.S.

Nedavno (2016.) zabilježen je još jedan slučaj da su se ljubitelj i zaštitari konja pobunili protiv pivovara koje ih koriste u promidžbene svrhe. Bilo je to u Münchenu, gdje svaka od šest pivovara koje toče pivo na Oktoberfestu ima zaprege s pivskim bačvama, koje vuku šesteroprezi rasnih hladnokrvnjaka. Peticija protiv konja na Wiesnu, međutim, nije imala veliki uspjeh – potpisalo ju je tek nešto više od dvije tisuće građana, a reakcije ljudi na objavu peticije pokazale su da oni velikom većinom smatraju da pojavljivanje konja na festivalskom prostoru nije mučenje životinja.Najnovije iz kategorije SAD
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće