Pivnica.net
Banner

SAD

Budibudsnama

P. N.   |   29.09.2023.     1844

Budibudsnama

Još se nije slegla prašina oko bojkota piva Bud Light, tojest Budweiser, najveće američke pivovare Anheuser Busch zbog suradnje s transrodnom influencericom, kadli pivarskog giganta stiže novi udarac – ovoga puta bune se udruge za zaštitu životinja zbog kupiranja repa rasnih Clydesdale konja, koji su godinama simbol što ga Budweiser ponosno koristi u marketingu.

Da odmah kažemo i kako je to završilo – Budweiser je podlegao silnom pritisku udruga za životinjska prava, te će prestati s praksom kontroverznog amputiran ja konjskog repa, što znači da njihovi Clydesdale ljepotani više neće biti kusavi.

Clydesdalski konji prvi put su se pojavili u kontekstu pivovare Anheuser-Busch još 1933. godine, kada su gajbe s pivom Budweiser šesteropregom moćnih ljepotana dostavljane u Bijelu kuću. Tako je pivovara slavila završetak prohibicije i zahvalila predsjedničkim dvorima na 21. amandmanu kojim je ukinut onaj amandman 18. što je 1919. godine označio početak potpune zabrane proizvodnje i prodaje alkoholnih pića. Čim su se pojavili u javnosti, Budweiserovi konji odmah su postali prvorazredna atrakcija i pivovara ih od tog vremena stalno koristi u promidžbene svrhe na festivalima i smotrama.

No, skrb o konjima – održavanje, timarenje, trening, ima i jednu tamnu mrlju, a to je kupiranje repa, koje podrazumijeva odsijecanje dijela repne kosti, što je stalno bilo na meti kritika udruga za prava životinja. Posljednjih godina pritisci prijatelja životinja su pojačani, a aktivno se u njih uključila i PETA, koja je bila među najglasnijim protivnicima te vrste ukrašavanja konja. Predstavnici udruge čak su kupili i dionice pivovare, kako bi mogli sudjelovati na redovitim skupovima i na njima izražavati svoje neslaganje s praksom kraćenja konjskog repa. Početkom rujna poslali su na adresu uprave oštar dopis u kojem traže da se s praksom kupiranja repa smjesta prestane.

Američka asocijacija veterinara navodi da je kupiranje repa kod nekih pasmina postalo modni detalj koji se preporučuje i ocjenjuje na izložbama i natjecanjima, no ističu da to ne bi trebalo raditi ako nije u službi brige za zdravlje životinje. Najmanje deset američkih saveznih država u međuvremenu je zabranilo kupiranje repa životinja.

Kompanija Anheuser-Busch odlučila je udovoljiti tim zahtjevima i u službenom priopćenju objavila da je početkom ove godine prestala s praksom kupiranja repa svojih Clydesdale konja. „Sigurnost i dobrobit naših ljubljenih konja za nas je najvažniji prioritet,“ izjavila je služba za odnose s javnošću američkog pivarskog giganta.

Inače, najveća svjetska pivovarska kompanija Anheuser-Busch InBev suočila se  ove godine s velikim poslovnim teškoćama – u drugom kvartalu imala je dobit prije oporezivanja 4,9 milijarde dolara, što je pad od 3,7 posto, a razlozi tom padu su nepovoljno kretanje tečaja i rast troškova za sirovine i oglašavanje. Utjecaj na taj negativni rezultat imao je i bojkot njihovih piva zbog suradnje s transrodnom influencericom DylanMulvaney.

P.S.

Nedavno (2016.) zabilježen je još jedan slučaj da su se ljubitelj i zaštitari konja pobunili protiv pivovara koje ih koriste u promidžbene svrhe. Bilo je to u Münchenu, gdje svaka od šest pivovara koje toče pivo na Oktoberfestu ima zaprege s pivskim bačvama, koje vuku šesteroprezi rasnih hladnokrvnjaka. Peticija protiv konja na Wiesnu, međutim, nije imala veliki uspjeh – potpisalo ju je tek nešto više od dvije tisuće građana, a reakcije ljudi na objavu peticije pokazale su da oni velikom većinom smatraju da pojavljivanje konja na festivalskom prostoru nije mučenje životinja.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije SAD