Pivnica.net
Banner

Hrvatska

Budi dizajner pivske etikete

P. N.   |   10.11.2022.     547

Budi dizajner pivske etikete

Da proslave važnih obljetnica iz Domovinskog rata ne moraju biti stereotipne i jednoobrazne pokazuje primjer lipičke Udruge djece branitelja Domovinskog rata, čiji članovi za skorašnje obilježavanje 31. godišnjice oslobođenja Lipika sami kuhaju pivo a na dizajniranje etikete pozvali su sve zainteresirane sugrađane koji se u tome žele okušati.

Ovo je zapravo već drugi put da ova udruga radi sličnu stvar – proljetos su, u povodu obilježavanja 1. ožujka, dana početka rata u Pakracu (što je ujedno i početak rata u Hrvatskoj), na prigodnom domjenku imali vlastito pivo s posebno dizajniranom etiketom. Kako ova udruga okuplja djecu branitelja s područja dvaju gradova – Pakraca i Lipika – tako su i za lipičku obljetnicu odlučili napraviti isto.

„Imamo jednog člana koji je homebrewer, to je naš Davor Kubalek, pa smo se tako dogovorili da će za našu manifestaciju skuhati pivo,“ kaže nam predsjednik udruge Tomislav Novinc, dodajući da se kuha mala količina i služit će samo za domjenak na obilježavanju obljetnice, pošto oni kao neprofitna udruga pivo ne mogu prodavati.

„Pivo je u stilu pale ale, bazni slad je pilsen Beastly iz Nove Gradiške i munich malt  freak, a dodane je i specijalni slad crystal 130 EBC. Od hmeljeva koristili smo amarillo i za dry hop cascade,“ objašnjava D. Kubalek i dodaje još detalja: „Tehnika proizvodnje all grain, single infusion. Temperature ukomljavanja 65°C – 45 min i 67°C – 15 min. Boiling hop dodan na 40 min, ostatak na ugašen plamen i whirlpool od 78°C. Vrijeme kuhanja 60 min.“

„Za pakračku obljetnicu smo zapravo imali likovni natječaj za rješenje grafita koji namjeravamo realizirati u gradu, a kako smo dobili dosta dobrih rješenja, odlučili smo jedno od njih iskoristiti za etiketu piva,“ objašnjava Tomislav Novinc i dodaje kako je s autoricom tog likovnog rada dogovoreno da se on može koristiti za etiketu.

Inače, natječaj je proveden u školama i prispjelo je više od 140 radova.

„Ovaj put su odlučili otvoriti natječaj za prijave dizajna na kojem mogu sudjelovati svi koji žele, a osim kuhanja piva i dizajniranja etikete, Udruga djece branitelja planira i razne druge aktivnosti kojima će na originalan način, kao i uvijek, obilježiti ovu važnu obljetnicu,“ stoji u objavi natječaja na lipičkom portalu Compas.com.hr

Izgled etikete treba uključivati motive povezane s Lipikom. Natječaj je otvoren do 18. studenog, a za maloljetne sudionike natječaja potrebna je suglasnost roditelja/skrbnika.

Prijave se šalju e-mailom na adresu udbdr.pakrac@gmail.com. a odabrani rad bit će primijenjen na pivo proizvedeno samo za ovu obljetnicu u ograničenim količinama. Pobjednika natječaja očekuje i prigodna nagrada.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Ne možeš biti prava zemlja ako nemaš pivo i avionske linije – pomoći će i ako imaš nekakav nogometni tim ili kakvo nuklearno oružje, ali na kraju moraš imati pivo.
Frank Zappa

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Hrvatska