PIVO TEČE SLAVNIM PLATNOM

Bruegel mlađi, isto pivopija

  Nacrtaj mi krigl         22.03.2023.
Bruegel mlađi, isto pivopija

Pivo je odvajkada bilo izvor inspiracije nebrojenim slavnim umjetnicima. Tako je već na mezopotamskim pločama koje prikazuju proizvodnju sikarua, preteče piva. Na drevnim egipatskim svicima papirusa, freskama i kipovima također nalazimo ilustracije aktivnosti prvih pivara. Ali, vama koji pratite ovu stranicu to ne treba posebno naglašavati.

Mi imamo i posebnu rubriku posvećenu vezi piva i likovne umjetnosti, naročito stripa, te smo već predstavili brojne sjajne primjere vrhunskih umjetnika koji su svoja djela posvetili pivu.

Ovoga puta, uz pomoć slike slavnog flamanskog slikara  Pietera Bruegela mlađeg, sina još slavnijeg Pietera Bruegela starijeg, podsjećamo da su, zahvaljujući umjetnicima ostala svjedočanstva o pivskom posuđu, odnosno o posudama za ispijanje piva.

U davna vremena pivo se pilo iz vrhunskih posuda, od zlata, srebra i kositra, od kojih su mnoge i danas ostale. Sa svoje strane, lončari su koristili glinu za izradu atraktivnih vrčeva i čaša. Galski kipari i keramičari izradili su serije boca kao i poučne bareljefe koji nam daju uvid u njihove pivske rituale.

U srednjem vijeku umjetnici su stvarali djela koja su bila i funkcionalna i privlačna: drvoprerađivači su uložili sve svoje umijeće i predanost u izradu čaša okovanih čelikom ili željezom. Od sedamnaestog stoljeća nadalje, postupno su zamijenjene posudama od gline, a kasnije i od kositra, s ugraviranim atraktivnim uzorcima i prekrivenim poklopcima. Tek su u devetnaestom stoljeću keramika i staklo ušli u prostor i istisnuli glinene vrčeve.

Vrčevi i čaše nisu bili jedini umjetnički nusprodukti piva, koji su inspirirali i slikare. Sjetite se mnogih seoskih svečanosti koje je oslikao Pieter Bruegel stariji, s njihovim bezbrojnim referencama na pivo. Ostala poznata djela uključuju Flemisch Kermesse (Flamansko proštenje) Pietera Bruegela Mlađeg, Servante de Bocks Edouarda Maneta i Picassov"Le Bock. Picasso je također naslikao niz kubističkih reklamnih plakata za pivo.

Ili, da se vratimo na Pietera Bruegela mlađeg – slika Seljaci se vesele ispred taverne Labud, na kojoj vidimo skupinu veselih seljaka kako potežu iz pivskih vrčeva.

Pieter Bruegel mlađi (1564.–1638.) bio je flamanski renesansni slikar, sin Pietera Bruegela starijieg. Otac je umro kad je Pieteru mlađem bilo samo pet godina a slikarstvu ga je podučavao flamanski slikar krajolika Gilles van Coninxloo, čiju je kćer kasnije oženio. Postao je samostalan majstor 1585. godine te je uglavnom slikao krajolike, kao i religiozne i fantastične motive. Na slikama s fantastičnom tematikom često je prikazivao vatru i groteskne figure, zbog čega je dobio nadimak Bruegel pakleni. Osim vlastitih slika, Pieter mlađi je također kopirao radove svojega oca, što je kasnije dovodilo do zabune oko autorstva pojedinih slika.Najnovije iz kategorije Nacrtaj mi krigl
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće