DANAK POREZU NA PIVO

Britaniju stigla drinkflacija

  Velika Britanija         P. N.         23.06.2023.
Britaniju stigla drinkflacija

Već nekoliko mjeseci pivopije u Velikoj Britaniji piju pivo sa smanjenim udjelom alkohola u odnosu na ranije, a plaćaju ga jednako. Pivovare to rade zato da bi platile nižu stopu trošarine, ali novac koji tako uštede stavljaju u svoj džep. umjesto da proporcionalno snize cijenu piva.

Kako piše britanski kanal Sky News ova pojava je reakcija na pripremljeni novi sistem naplate poreza na pivo prema udjelu alkohola, koji stupa na snagu 1. kolovoza. U očekivanju uvođenja trošarine prema visini alkohola neke od vodećih pivovara već su reagirale snižavanjem udjela alkohola u pivu i tako po boci, odnosno limenci uštede dva do tri penija. Među ostalim to su već napravili Spifire, Old Speckled Hen, Foster’s i Bishops Finger, a najavili su to i Heineken. Amstel,  John Smith’s i Newcastle Brown Ale.

Rad grupe za istraživanje alkohola na sveučilištu u Sheffieldu pokazuje da u slučaju snižavanja udjela alkohola za pukih 0,35 posto mogu pivovare na porezu uštedjeti i 250 milijuna funti. U okviru ove pojave, kolokvijalno nazvane drinkflacija pao je volumenski udio alkohola (ABV) kod Foster’s a 4 na 3,7 posto, kod piva Old Speckled Hen s 5 na 4,8 posto, Spitfire Amber Ale s 4,5 na 4,2 a kod Bishops Finger s 5,4 na 5,2 posto.

Greene King, lanac pubova i proizvođač piva Old Speckled Hen objavio je da i dalje traži načine kako apsorbirati rastuće troškove, da bi osigurali mogućnost da svojim mušterijama nastave pružati jednako visoku vrijednost i okus.

Proizvođač piva Spitfire i Bishops Finger, društvo Sheperd Neame, ovako branmi promjene: Potrošači u okviru zdravog životnog stila sve češće biraju pića s nižim udjelom alkohola – vjerujemo da će to potaknuti više ljudi da kušaju naša nagrađivana piva.

Na to se čovjek može samo cinički nasmijati, kao što se nasmijuljio i predstavnik istraživačke skupine Sheffieldskog sveučilišta Colin Angus, koji je skepsu u pogledu zdravstvenih motiva za snižavanje udjela alkohola u pivu rekao za Sky News: Ponekad pivovare navode da su se za manji udio alkohola odlučili iz zdravstvenih razloga. S obzirom na njihov povijesni silan otpor politici javnog zdravstva, kudikamo je vjerojatnije da je njihov motiv financijske prirode.Najnovije iz kategorije Velika Britanija
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće