Pivnica.net
Banner

Ukrajina

Brišu Z s etikete piva

P. N.   |   20.04.2022.     964

Brišu Z s etikete piva

Ruska agresija na Ukrajinu nikoga nije ostavila ravnodušnim, a kako redovito ovdje izvještavamo, pivari spadaju među one koji se na raznovrsne načine uključuju u pomoć ukrajinskom narodu ali i u osudu ruske invazije. Na simboličan način učinila je to i mala pivovara iz Bochuma koja sa svoga piva miče slovo „Z“.

Od početka ukrajinskog rata, slovo Z dobilo je potpuno novo značenje. Isprva se to viđalo samo na ruskim tenkovima, no Z se sada smatra simbolom podrške ruskoj invaziji i može se vidjeti na majicama, automobilima ili zgradama. U Njemačkoj upotreba ovog simbola može biti čak i kažnjiva kada se koristi u vezi s ratom. To naravno nije slučaj u pivovari Moritz Fiege, ali svejedno ovaj proizvođač piva više ne želi slovo Z na etiketama svojih boca. Piše münchenski dnevnik Merkur na svojoj web stranici.

Prema informacijama na službenoj web stranici pivovare Moritz Fiege, s boca jednog njihovog piva uklanja se veliko slovo Z. Riječ je o pivu Zwickel (podrumsko pivo, Kellerbier ili Zoigl, karakteristično za franačko pivarstvo), koje se proizvodi od 2018. godine i puni u luksuzne boce a patentnim zatvaračem, te na čijoj je etiketi dominiralo veliko crveno slovo Z kao oznaka tog pivskog stila. Sada će se to pivo prodavati bez etikete, odnosno, imat će samo vratnu naljepnicu.

„Slovo Z dobilo je novo značenje kao rezultat ruskog agresivnog rata protiv Ukrajine i korišteno je kao važan simbol od strane ruske vojske i njezinih pristaša od početka neprijateljstava. Kao obiteljska pivovara Moritz Fiege, kojoj je zajedništvo uvijek na prvom mjestu, izričito se ograđujemo od toga“, stoji na web stranici. Zaposlenici pivovare, radničko vijeće i vlasnička obitelj zaprepašteni su brutalnim ratom koji Rusija vodi protiv Ukrajine i njezinog naroda.

Dalje se objavi pivovare kaže: „Kako bismo spriječili bilo kakve nesporazume i zlouporabu našeg piva u neželjene svrhe, odlučili smo redizajnirati etiketu za naš Zwickel.“ Ali to se ne može odmah implementirati. Stoga se veliki trbušna etiketa za sada potpuno uklanja.

Za one koji žele znati više:

Kellerbier

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Ukrajina