Pivnica.net
Banner

Češka

Briši, konobaru, briši 3

P. N.   |   10.07.2022.     1085

Briši, konobaru, briši 3

Više od pedeset konobara u karakterističnim keceljama i bijelim košuljama s crnim leptir mašnama opet je protrčalo kolonadom u Karlovym Varyma. Ova utrka u kojoj sudjeluju i finalisti natjecanja Pilsner Urquell Master Bartender održava se u vrijeme karlovarskog filmskog festivala jer je inspirirana legendarnom češkom komedijom Vrchní prchni!

Ujedno je tako odana počast nedavno preminulom glumcu Josefu Abrhámu, koji je briljirao (i) u filmu Vrchní prchni! (Kod nas prevođen kao Konobaru, bježi! ili Briši, konobaru, briši!) genijalnog kazališno-filmskog dvojca Stanislav Smoljak i Zdeněk Svěrák, koji uz ostalo potpisuju i fenomenalni scenski serijal o Jari Cimrmanu.

Abrhám glumi prodavača knjiga Dalibora Vránu, kojega jednom u restoranu, zbog bijele košulje i leptir mašne, zamijene za konobara, pa traže da im naplati večeru. Vráni sine da bi mu dodatna zarada itekako pomogla u prevladavanju nemalih financijskih nevolja, pa prihvati tu priliku, a potom počne izigravati kelnera i po restoranima obilazi stolove i uz pitanje Želi li netko platiti? naplaćuje gostima račune prije nego dođe pravi konobar. A Dalibor Vrána uistinu očajnički treba novac, jer mu je život pakao – veliki je osvajač kojega žene obožavaju, a i on obožava njih, a kako je Vrána čovjek akcije, većina plaće odlazi na alimentacije. Stanje se popravlja kada preuzme ulogu lažnog konobara, fantoma praških restorana i pivnica, a kada se obruč oko njega počne stezati počne operirati i izvan Praga, pa i u Karlovym Varyma, gdje s lokalnim konobarima organizira potjeru za fantomskim konobarom, to jest za samim sobom i pritom naplati račun svim gostima toplica.

Karlovarska utrka konobara hommage je toj urnebesnoj filmskoj jurnjavi kolonadom slavnog banjskog kupališta i mjesta održavanja čuvenog svjetskog filmskog festivala. Utrka je ove godine održana po treći put.

Start utrke označili su karlovarska gradonačelnica Andrea Ferklová, majstor pivar pivovare Plzeňský Prazdroj Václav Berka, te scenarist i senator David Smoljak. Veliki broj sudionika utrke regrutiran je među finalistima natjecanja Pilsner Urquell Master Bartender, koje se organizira ss ciljem podizanja razine i kvalitete točenog piva i razvijanja unikatne češke kulture piva. Potjera za konobarom u simboličnom ambijentu Mlýnske kolonade održava se doduše na trasi dugoj tek 300 metara, ali uzbuđenja nije nedostajalo, jer su se svi natjecatelji zdušno trudili, te  su o poretku odlučivale nijanse.

Najbrži trkač bio je Dominik Kirchman Urban iz plzenjske pivnice U Holiše. „Pobjeda u godini kada komemoriramo gospodina Abrháma ima posebnu težinu. Mislim da govorim i u ime ostalih kolega, da smo svi u utrku unijeli cijele sebe. Isto tako drago mi je da na ovaj način mogu promovirati našu pivnicu U Holiše, koji svakako treba posjetiti,“ rekao je Dominik.

„Ovogodišnja utrka konobara odala je počast nositelju glavne uloge u legendarnom filmu Vrchní prchni! Josefu Abrhámu,“ stoji u službenom priopćenju za javnost, koje prenosi portal Pivni web. „Josef Abrhám je bio genijalan glumac, koji bez sumnje spada u sam glumački vrh naše zemlje. Ponosni smo što na ovaj način možemo podsjetiti na film iz zlatnog fonda češke kinematografije, za koji zna svaki Čeh, baš kao što zna i za Pilsner Urquell,“ rekla je Kristýna Tereková, brand menadžerica Pilsner Urquella.

Pilsner Urquell je 2019. godine postao službeno pivo filmskog festivala Karlovy Vary, a rezultat te suradnje je i utrka konobara. „Pilsner Urquell se redovito i dugoročno uključuje u podršku češkom filmu i češkoj kulturi općenito. U kulturi i u pivu na prvom mjestu mora biti kvaliteta. Širenje slave češkog filma u nas i u svijetu iznimno nam je važno, jednako kao i prezentacija unikatne češke kulture piva na prestižnim manifestacijama, kakva je karlovarski filmski festival,“ dodaje Kristýna Tereková.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Muž pijanica – žena mučenica
Makedonska izreka

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Češka