BrewDogova zlatna pušiona

  Pivske raznolije         P. N.         17.01.2023.
BrewDogova zlatna pušiona

U megalomanski i glamurozno osmišljenoj reklamnoj kampanji osnivač škotske pivovare BrewDog James Watt obećao je pivopijama doslovce zlatne limenke legendarne Punk IPE – ukupno pedeset zlatnih limenki, po jedna u nasumično odabranim kartonskim paketima. No, oni koji su se domogli dobitnih kartona brzo su shvatili da su zapravo dobili – šarenu lažu.

O toj podvali već smo pisali prije nekih godinu i pol u članku Nije zlato sve što sija a u najkraćem, radi se o ovom: kako je računao da će moći platiti svadbu kad unovči zlatnu limenku, koja je prema obećanju BrewDoga trebala vrijediti 15 tisuća funti, izvjesni Mark Craig iz Sjeverne Irske dao je svoj ulov procijeniti pa se ispostavilo da se radi o tek pozlaćenoj mjedenoj konzervi i da zlata na njoj ima samo u tragovima.

Tako je navodno fenomenalna reklamna kampanja ispala potpuna pušiona, jer su za Craigom i ostali nalaznici pozlaćenih limenki tražili satisfakciju, a na kraju ih je sve obeštetio James Watt osobno iz svog džepa, iskeširavši za to 470 tisuća funti.

„Zlatne su limenke ispale neiskrene i licemjerne“, priznao je suosnivač i izvršni direktor Brewdoga James Watt.  

Sve je počelo prilično idilično. James Watt je krajem 2020. uzbuđeno objavio vijest da je nasumično stavio 50 limenki od čistog zlata u kartonske pakete BrewDogova zlatnog standarda Punk IPA. Nažalost, radilo se o nesporazumu. Watt nije imao pojma da nalaznika čeka samo pozlaćena limenka, a ne „od čistog zlata“. Kako sam kaže u objavi koja je prošlog tjedna osvanula na LinkedInu, um mu se pomutio od uzbuđenja: „Nadahnut pričom o Willyju Wonki, odlučio sam da ćemo sakriti 50 zlatnih limenki u naše pakete. Našli smo zlatara koji nam je napravio limenke i kada su stigle u pivovaru bili smo zapanjeni koliko su lijepe.“

No kupci nisu dijelili njegovu radost zbog limenki. Kad su otkrili da umjesto prave vrijednosti čekaju samo šarena stakalca, odlučili su nešto poduzeti. Neki su se obratili British Advertising Councilu, koji je dokazao da su bili u pravu.

Najglasnije negodovanje stiglo je od Marka Craiga (na slici), koji se nadao platiti cijelo vjenčanje limenkom Punk IPA-e. Jedno pakiranje od 330 ml treba sadržavati otprilike 250 grama čistog zlata i vrijediti 15.000 funti. Kad je od pivovare dobio zatraženi certifikat ispostavilo se da je limenka izrađena od pozlaćene mjedi i da je njezina vrijednost istom 363 funte.

J. Watt je i dalje tvrdio da limenke vrijede petnaest tisuća, objavivši niz tweetova, koji su nedugo zatim izbrisani. No, prije brisanja snimio ih je dnevnik The Guardiani objavio sadržaj: „Dragi ljudi iz cijelog svijeta, 10 zlatnih limenki Punk IPA skriveno je u pakiranju Pun k IPA od po 12 komada, koja će tijekom naredna četiri tjedna biti poslana putem našeg internet dućana. Dobitnicima pripada uz limenku u vrijednosti 15 tisuća funti i paket dionica društva BrewDog u vrijednosti od 10 tisuća funti, te VIP razgledanje pivovare.“

Watt je do kraja tvrdio da o prijevari ne zna ništa i da je i sam bio potpuno uvjeren da su limenke uistinu izrađene od čistog zlata.

Svoju verziju podijelio je na LinkedInu: „Pogrešno sam vjerovao da smo limenke izradili od čistog zlata, a u stvarnosti bile su tek pozlaćene. U svom oduševljenju sam pogrešno shvatio proces njihove izrade. U svojim prvim tweetovima informirao sam potrošače o mogućnosti da u kutijama piva pronađu limenku od čistog zlata. Bila je to glupa pogreška i pokazalo se da je proizvela veliku štetu.“

Kad su se tužbe počele rješavati, Wattu nije preostalo ništa drugo doli da iz svog džepa ljudima namiri obećano, pa je kontaktirao svakog od dobitnika i od njih otkupljivao dobitne limenke za obećanu cijenu od 15 tisuća funti. Navodno ih je do sada otkupio 40 a to ga je zadovoljstvo stajalo 470 tisuća funti, što je njegova dvoipolgodišnja plaća, kako je sam rekao. „Bila je to za sve nas veoma neugodna stvar,“ dodao je., „Sada imam 40 pozlaćenih limenki i ne znam što ću s njima.“

Za one koji žele znati više:

Nije zlato sve što sijaNajnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće