Pivnica.net
Banner

Velika češka pivska knjiga

Braník

Zdeněk Susa   |   02.09.2009.     5163

Braník
O branjičkoj pivovari već znamo da su je 1898. godine izgradili pivari povijesnih praških pivovara. Učinili su to u tada modernom historicističkom stilu – pivovara ima tornjiće, okvire i rustiku poput renesansnog dvorca. Znamo također da ga krasi slika Mikolaša Aleša na zidu sušare. Sjećam se kako je pivovara u Braníku preuzimala proizvodnju nekih malih praških pivovara, koje su poslije Drugog svjetskog rata postupno zatvarane.
Prema starim recepturama, tu je neko vrijeme kuhan Malvaz za jednu posebnu gostionicu u Karlovoj ulici i Tomaševo crno pivo, kada se prestalo kuhati na licu mjesta, u pivovari na Maloj Strani (1951.). Sve do 2007. godine kuhala je ova pivovara niz vrsta piva a neka od njih čuvala su uspomenu na ugašene pivovare. Kuhao se kako izvorni lager Braník, tako i Měšt'an, Sládkův Měšt'an i Vratislav premium. (Měšt'an je podsjećao na ugašebu pivovaru u Holešovicama otvorenu 1895. a zatvorenu 1998., Vratislav pak pivovaru u Vratislavicama nad Nisom, zatvorenu iste godine.) Napokon, u Braníku se kuhala i Stella Artois, pivo izvorno belgijsko, koje se sad proizvodi i u drugim pivovarama grupe InBev.
S kapacitetom preko milijun hektolitara bio je Braník šesta najveća pivovara u zemlji. Posebne zasluge za zdravlje češkog čovjeka imala je njegova proizvodnja suhog pivarskog kvasca, koji se prodavao pod nazivom Pangamin, a nenadoknadiva je smjesa vitamina, posebno onih z skupine B. U krugu pivovare Braník bila je i znanstvena institucija – Pokusni i razvojni centar za pivo i slad, osnovan još 1949. godine, koji 1962. godine postaje dio Istraživačkog zavoda za proizvodnju piva i slada u Pragu.
Već neko vrijeme se može čuti da vlasnik Braníka – smíchovski Staropramen – razmišlja o prestanku proizvodnje u toj pivovari. U veljači 2007. godine ustvari je to i učinio. Jer da u Smíchovu imaju takav kapacitet da ve mogu sami. Kuhat će dakle, ne samo sve vrste smíchovskog piva, nego i holešovičko, vratislavičko, branjičko i belgijsko pivo? Samo da im onda u punionici ne pobrkaju etikete!
Branjička je pivovara uistinu prekrasna. Svakom promjenom njene namjene za bilo što drugo osim za pivovaru nastala bi opasnost da ostanemo bez te nenadoknadive ljepote. Ostaje nam tako samo moliti, da novi vlasnik koji od Staropamena kupi ovu pivovaru, neće biti samo trgovac, nego da će imati osjećaj i ukus.
Opraštajući se od branjičke pivovare, odlazimo na kolodvor Braník, koji se nalazi u neposrednom susjedstvu. Sjedamo na Dobřiški ekspres, kojim  se u Prag vraćaju skitnice i dolazimo na praški glavni kolodvor. Tamo presjedamo na brzi za Mymburk, kamo dolazimo u ranim poslijepodnevnim satima, da bismo u miru ručali i zaputili se ka pivovari.
 
 

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Muž pijanica – žena mučenica
Makedonska izreka

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Velika češka pivska knjiga