Božićno pivo s koprivom

  Božic         P. N.         21.11.2022.
Božićno pivo s koprivom

U subotu 3. prosinca kreće Srednjevjekovni božićni sajam u Koprivnici i održavat će se svakog vikenda do petka 23. prosinca a među čudesima koje će ponuditi posjetiteljima (vjeruje se mnogobrojnim) bit će i Prvo koprivničko božićno pivo s koprivom. Skuhano je i upravo dozrijeva u pivovari Nova runda u Zaboku.

Srednjevjekovni božićni sajam čedo je koprivničkog Renesansnog festivala i pokrenut je prošle godine, kada je zbog pandemije koronavirusa ljetni renesansni festival (po drugi put) izostao. Ove godine vratila je i glavna atrakcija, Renesansni festival, koji je održan u svom uobičajenom kolovoškom terminu, a bio je posebno bogat i svečan jer je to bilo jubilarno 15. izdanje manifestacije.

Koprivničke srednjevjekovne priredbe prati i isto takvo pivo, u koje se, u skladu s imenom grada, dodaju koprive, a svake godine se prigodni uvarci spravljaju u pivovari Nova runda u Zaboku.

Po prvi put desilo se to 2013. godine na 6. izdanju Renesansnog festivala koji je kao središnju temu imao Srednjevjekovno pivarstvo, pa je uz one redovite sadržaje, poput viteških turnira i streličarskih natjecanja, ponudio i predstavljanje pivskih sastojaka, homebrew uvaraka koje kuhaju kućni pivari i ujedno članovi viteških društava, a središnje mjesto festivala zauzimala je srednjevjekovne pivovara u kojoj su kasniji novorundaši Miroslav Šuvak i Marko Filipin uz pomoć Krešimira Hruškovca, koji je ujedno i začetnik ove sjajne ideje, demonstrirali način na koji se pivo kuhalo u Srednjem vijeku.

Tada su skuhali ale, dakle pivo gornjeg vrenja kojem su u dry hopu dodali koprive, vlastoručno nabrane u Siraču kod Daruvara, odakle potječe M. Filipin, koje su pivu dale blago zelenkastu boju i notu žare. To se svima na festivalu svidjelo, pa je kuhanje piva s koprivom postalo redoviti sadržaj festivala, a uz ale kuhano je i stout.

Sada je na red došao lager.

Ovu dodatnu atrakciju ionako atraktivnog sajma najavljuje koprivnički portal Danica.hr:

Koprivnica će uskoro dobiti prvo božićno pivo s koprivom, a bit će predstavljeno na Srednjovjekovnom božićnom sajmu koji počinje 3. prosinca.

Pripreme za Srednjovjekovni božićni sajam u Koprivnici u punom su zamahu. Održat će se četiri vikenda zaredom, između subote, 3. prosinca, i petka, 23. prosinca, zadnjeg dana manifestacije.

Posebna atrakcija svakako će biti božićno pivo s koprivom, za čije su ‘kuhanje’ zaduženi majstori iz poznate craft pivovare Nova runda iz Zaboka. U Novoj rundi najavljuju kako će ‘skuhati’ svijetlo lager pivo izražene arome hmelja i koprivničke koprive.

Prvo koprivničko božićno pivo s koprivom posjetitelji će moći kupiti i kušati upravo na Srednjovjekovnom božićnom sajmu koji priprema bogatu gastro-ponudu kojom će dominirati domaća jela primjerena srednjovjekovlju.

Ulaz na Srednjovjekovni Božićni sajam Koprivnica je besplatan za sve posjetitelje, a prvo Koprivničko božićno pivo službeno pivo Sajma u Koprivnici? 

Za one koji žele znati puno više:

Renesansno pivo od koprive

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Božic
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće