SVE JE PUNO STRANOG PIVA

Bojkot Rusije u ćorsokaku

  Rusija         P. N.         24.04.2023.
Bojkot Rusije u ćorsokaku

U Rusiji, a posebno u Moskvi može se kupiti niz čeških proizvoda, od tjestenine, preko pašteta do alkohola, a naročito piva. Razne vrste piva mogu se kupiti doslovno u svakom supermarketu. Ne samo češke, nego i piva iz drugih zemalja, uključujući i ona iz Sjedinjen ih Američkih Država.

Na stranu robu koja se može kupiti u ruskim dućanima nisu uvedene sankcije Europske unije i USA, ona se  može prodavati, više je to pitanje moralnog pristupa prema agresiji Rusije na Ukrajinu. A možda se tu radi o pokušaju da se zaradi na prodaji robe za koju postoji interes, i mimo znanja samog proizvođača, piše CNN Prima News cz.

Pritom, češki proizvodi prodaju se pod originalnim markama, dok poljski proizvođači u Rusiju svoje proizvode plasiraju pod drugim imenima.

Što se tiče češkog piva, na policama se mogu naći marke Český lev, Žatecký gus, Zlatovice, Češskoje beer, ali također i Krušovice. Riječ je o pivima koja se kuhaju u Rusiji, a prodaju se kao češki proizvodi. To je mamac za Ruse koji žele popiti kvalitetno pivo iz Češke, koja je za njih sada nedostupna.

Pivo Krušovice se od 2014. godine proizvodi u Rusiji, u Heinekenovim pivovarama u Petrogradu, Jekaterinburgu i Nižnem Novgorodu. Nakon izbijanja rata u Ukrajini nizozemski pivski gigant, kojem pripada pivovara Krušovice htio je napustiti rusko tržište, ali  nije uspio pronaći kupca za svoje tamošnje akvizicije te ne samo da nije prestao poslovati u Rusiji, nego je proizvodnju proširio i na bezalkoholne napitke. Heineken ipak planira da bi svojih sedam ruskih pivovara mogao prodati u prvih šest mjeseci ove godine.

Zatim se u Rusiji može kupiti Velkopopovicky Kozel, češko pivo iz Velikih Popovica, pivovare koja posluje u sastavu tvrtke Plzeňský Prazdroj. Kozel se kuha u Rusiji po licenci a proizvodi se u pivovari kompanije AB InBev Efes i formalno je sve u redu, jer se Kozel tamo prodaje kao rusko pivo.

Druga je stvar s originalnim češkim pivima, koja se također mogu naći na policama ruskih trgovina. Na primjer Pilsner Urquell. Iako se Prazdroj povukao s ruskog tržišta i javno se ogradio od agresije na Ukrajinu, limenke i boce s plzeňskim pivom mogu se kupiti u Rusiji.

Pilsner Urquell kao i niz drugih piva i druge robe u Rusiju se izvozi bez znanja pivovare, na što je upozorio sam Prazdroj. „Naši proizvodi se ne izvoze u Rusiju i Bjelorusiju. Ako se tamo pojave, to je zbog privatne inicijative. Bilo tko može našu robu kupiti bilo gdje u svijetu i odvesti u Rusiju. Takve aktivnosti ne možemo ni na kakav način kontrolirati niti na njih utjecati,“ piše na službenom twitteru pivovare Prazdoj.

 Tom rabotom – uvozom proizvoda unatoč protivljenju njihovih proizvođača, bavi se moskovska firma Global Import. Prema javno dostupnim carinskim deklaracijama ova tvrtka u Rusiju uvozi američko pivo Blue Moon, koje se kuha u Pivovarama Staropramen, talijansko pivo Peroni, njemački Spaten ili Heinekenove cidere Strongbow.

Global Import spada u teško razmrsive mreže sivih uvoznika, koji opskrbljuju rusko tržište „zabranjenom“ robom. Zbog izolacije u koju je Rusija dospjela nakon invazije na Ukrajinu, račun a se da takvih firmi ima na tisuće. Falsificiraju sve za što postoji interes, od namirnica do grafičkih kartica i najnovijih Apple mobitela.

„Kompanija Molson Coors Beverage – koja posjeduje i češku pivovaru Staropramen, zaustavila je izvoz svojih piva u Rusiju i kuhanje po licenci u samoj Rusiji još u ožujku prošle godine i nemamo informacija o aktivnosti o kojoj govorite, te ne znamo tko iza toga stoji,“ izjavila je za CNN Prima News glasnogovornica Staropramena Denisa Mylbachrová.

Postoje, dalje, i češke pivovare koje su u suvlasništvu ruskih poduzetnika. Takva je na primjer pivovara u Rakovniku kojoj je suvlasnik tvrtka Russkaja tradicija, pa se piva Bakalář, Černovar i Pražečka, koja su i inače orijentirana na rusko tržište, normalno prodaju u Rusiji.

Na policama ruskih dućana nalazi se i pivo Praga, koje proizvodi češka tvrtka Praga Brewing Company. Suvlasnik poduzeća je Alexej Kaněvskij, član vijeća moskovske podružnice organizacije za potporu malom i srednjem poduzetništvu Opora Rossii i osnivač ruske firme Interportfolio, koja je specijalizirana za veletrgovinu pića.

Tagovi

Pivo   Rusija   Češka   bojkot   ozvoz   uvoz  


Najnovije iz kategorije Rusija
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće