BREWERS OF EUROPE       

BOE: Recikliramo sve u 16

  Europa         P. N.         17.05.2023.
BOE: Recikliramo sve u 16

Zvono za uzbunu breca već odavno, a svijest od neophodnosti čuvanja najvažnijeg nam planeta, uostalom i jedinog na kojem ima piva, sve se više širi uzduž i poprijeko. Održivo pakiranje tema je kojom se sada bavi europsko udruženje proizvođača piva – Brewers of Europe (BOE), koje poručuje kako europska pravila o održivom pakiranju trebaju biti hrabra – i poštena.

Ambalaža igra ključnu ulogu u zaštiti proizvoda tijekom skladištenja i transporta, osigurava njihovu kvalitetu i pruža informacije o sadržaju i upotrebi. Međutim, ambalažni otpad uzima poguban je po okoliš. Europljani generiraju prosječno 180 kg ambalažnog otpada godišnje, a Europska komisija procjenjuje da bi se bez poduzimanja mjera to povećalo za 19% do 2030, piše na svom web portalu udruženje Brewers of Europe iz pera svog glavnog tajnika. Pierrea-Oliviera Bergerona i dodaje i preglednu infografiku.

U sektoru pivarstva inovirali smo i ulagali tijekom mnogo godina kako bismo osigurali da naša ambalaža postane još održivija, zbog čega podržavamo široke ciljeve prijedloga Komisije za smanjenje ambalažnog otpada.

Komisijin nacrt Uredbe o ambalaži i ambalažnom otpadu (PPWR) obuhvaća različite spremnike, s posebnim naglaskom na ambalažu za piće. Cilj mu je uhvatiti se u koštac s ovim stalno rastućim izvorom otpada i frustracije potrošača jer nastoji osigurati da se do 2030. sva ambalaža može ponovno upotrijebiti ili reciklirati. Ovo bi mogao biti jedan od najznačajnijih dijelova zakonodavstva EU-a o zaštiti okoliša ove Komisije, što objašnjava zašto ministri okoliša ovog tjedna raspravljaju o tom pitanju, a i četiri odbora Europskog parlamenta rade na PPWR-u.

Kao pivari, mi ne samo da razumijemo, već i prihvaćamo te ciljeve. Pokazujući to svojim primjerom, pivari su uvjereni da dok proizvodimo pivo možemo pozitivno utjecati na planet. Preuzimamo odgovornost za ograničavanje utjecaja ambalaže piva na okoliš tijekom cijelog životnog ciklusa smanjenjem, ponovnom uporabom i recikliranjem. Podržavamo kružno gospodarstvo i sustave koji osiguravaju da se spremnici vrate i da ne odu na odlagalište ili završe kao smeće. Mi smo dio rješenja, ali potrebno je da zakonodavstvo bude proporcionalno, dobro ciljano, nediskriminirajuće i koherentno.

 

INFOGRAFIKA:

Ambalaža je za pivo esencijalna. Ona omogućava ljudima da u pivu uživaju uvijek i svagdje. / Od zrna do čaše – održivost je srce europskog pivskog sektora / Kuhanje piva je zanat star tisućama godina i čiji razvoj traje i danas, kada se suočava s izazovima stavljenima pred naš planet. / Proizvođači piva imaju dobre rezultate u smanjenju, ponovnoj upotrebi i recikliranju pivske ambalaže. / Europski bogat izbor piva dolazi na tržište u svim veličinama, oblicima i varijantama ambalažnog materijala. / Za držanje, transport i točenje piva potrebni su robusni hermetički zatvoreni spremnici, da ga štite od curenja, onečišćenja, izlaganja sunčevoj svjetlosti ili gubitka reskosti. Bez obzira na vrstu i veličinu ambalaže, ona je ključno za pivo i mora jamčiti sigurnost, kvalitetu i higijenu. / Pivska boca može se upotrijebiti i ponovno puniti više od 30 puta prije nego se razbije i pošalje u centar za recikliranje stakla da bi se od nje napravila nova boca. Gajbe za transport piva (nosiljke) također se mogu ponovno koristiti a mogu trajati više od 50 godina. Staklo se može 100% reciklirati i ima neograničen vijek, te se može beskonačno topiti i reciklirati kako bi se proizveli novi stakleni produkti bez gubitka kvalitete i čistoće. / Aluminijske limenke mogu se reciklirati opet i opet bez bitnog gubitka kvalitete. Procjenjuje se da je za recikliranje potrebno oko 95 posto manje energije i emisije od one potrebne za primarnu proizvodnju aluminija. Limenke se sjeckaju i tope, te lijevaju u poluge i šipke za izradu novih proizvoda.  / Bačve. U barovima, kafićima, restoranima, na manifestacijama i festivalima, pivo se često prodaje kao točeno. Postoje bačve od čelika, aluminija, PET i drvene bačve i burad, a većina njih se upotrebljava ponovno i više od 30 godina prije nego se pošalju na recikliranje. / Proizvođači piva nastoje produljiti vijek trajanja materijala i mogućnosti ponovnog punjenja i recikliranja kako bi sačuvali resurse i energiju. / Tijekom godina, pivari su također bili pioniri u postavljanju podrške za učinkovit sustav prikupljanja ambalaže, uključujući korištenje automata za prodaju, kako za ponovno upotrebljivu ambalažu (povratne boce i gajbe), tako i za spremnike koji se mogu reciklirati. / Pivari nastavljaju s unapređenjem postojećih inovacija. / Pivari su nastavili razvijati uzbudljive inovacije, kao što su kartonski poklopci i rješenja na bazi ljepila za pakiranja od šest komada, reciklirana termoskupljajuća folija, kartoni izrađeni od ječmene slame, sanduci izrađeni od 100% recikliranog sadržaja, pa čak i boce izrađene od drvenih vlakana iz održivih izvora.

Iako će ispunjavanje ciljeva i obveza biti izazov i trebat će nam vremena za potrebne prilagodbe, predanost pivarskog sektora održivoj budućnosti piva je stvarna. Prepoznajemo našu odgovornost da nastavimo isporučivati, unutar jedinstvenog tržišta EU-a i ambicioznog plana održivosti okoliša diljem EU-a, uključujući ambalažu i ambalažni otpad.

Međutim, unatoč svim plemenitim ciljevima prijedloga PPWR-a, postoje elementi u nacrtu koji su problematični. Neki bi proizvođači piva, i veliki i mali, morali stvoriti nove linije za pakiranje, isključivo zato da ispune ciljeve, čak i ako ekološki troškovi nisu opravdani. Sustavi koji dobro funkcioniraju nisu izuzeti od utjecaja jedinstvenih rješenja predloženih u Uredbi EU-a. Proizvođači piva, iz jednostavnog razloga što su lideri u održivosti pakiranja, diskriminirani su u odnosu na svoje najbliže konkurente na tržištu. Etikete mogu biti prenatrpane višestrukim logotipima koji odvlače pozornost od jedine informacije koju potrošač treba - polog se može iskoristiti za ovaj paket. Unatoč tome što su bačve možda najbolje održivo rješenje za pakiranje – velika posuda koja se višekratno puta ponovno koristi više od trideset godina prije nego što se reciklira – i one su upitne kako bi se ispunili pogrešno postavljeni ciljevi.

Čak i kada se ti problemi riješe, pivari ne mogu preko noći promijeniti opremu za pakiranje i sheme distribucije. Stoga je ključno da odgovarajuća prijelazna razdoblja, u prosjeku pet godina, započnu ne samo nakon usvajanja primarnog zakonodavstva već i nakon svakog provedbenog akta, od kojih će mnoga točno odrediti kako svaki operater treba prilagoditi svoje poslovanje kako bi ispunio ciljeve .

Prošlog je tjedna Pivski klub Europskog parlamenta održao poseban brifing o PPWR-u. Stručnjaci su bili njezin predsjednik, europarlamentarac Ivan Štefanec (Slovačka), potpredsjednik parlamentarne međuskupine za klimatske promjene, europarlamentarac Franc Bogovič (Slovenija) i Cor Waringa iz The Brewers of Europe (Heineken), kao i direktor Europske komisije za kružno gospodarstvo u Glavnoj upravi za okoliš, Aurel Ciobanu-Dordea.

Gospodin Ciobanu-Dordea priznao je da su pivovare pioniri u recikliranju i ponovnoj uporabi. „Potičem sektor piva da ostane šampion održivosti,“ rekao je. Također je priznao da postoji prostor za izmjenu odredbi u prijedlogu. „Razmislit ćemo o vašim argumentima“, dodao je.

Zahvalni smo na spremnosti Komisije da pregleda ove elemente. Radujemo se daljnjoj suradnji s Komisijom, državama članicama EU-a i Europskim parlamentom kako bismo osigurali konačnu Uredbu koja je proporcionalna, dobro ciljana, nediskriminirajuća i koherentna.Najnovije iz kategorije Europa
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće