Blues, rock i craft pivo

  Festivali         P. N.         18.08.2022.
Blues, rock i craft pivo

Nakon dvogodišnje pandemijske pauze festival craft piva vraća se i u Daruvar, sjedište najstarije hrvatske pivovare. No, vraća se na mala vrata, kao prateći sadržaj Blues rock festivala, razmjerno nove manifestacije koja polako pušta korijenje, a održava se u petak i subotu 19. i 20. kolovoza.

Cijela akcija održava se na glavnom daruvarskom trgu Kralja Tomislava – na južnom dijelu trga je pozornica na kojoj nastupaju u petak Balkan Blues Club, Rockheads i Divlje jagode, a u subotu Southern Crowd, Tomislav Goluban i domaće zvijezde – Cota G4. Oko pozornice su štandovi pet pivovara koje sudjeluju na craft beer festu – Slavonica iz susjednog Pakraca, Stric iz Našica, Valens iz Vinkovaca, te Nova runda iz Zaboka koju su osnovala dva daruvarska dečka – Miroslav Šuvak i Marko Filipin, te Pivovara Daruvar sa svojom linijom craft piva Peti element.

Organizatori festivala craft piva i Blues rock festivala su Grad Daruvar i turistička zajednica Daruvar – Papuk, a prste su tu umiješali i daruvarska pivovara s majstorom pivarom Krešom Marićem i projekt Beer list – pivske i druge priče Mirana Husaka.

U petak se s jednim pratećim sadržajem predstavlja i daruvarski moto klub, koji u istočnom dijelu trga priređuje moto alku, a sjeverni dio trga rezerviran je za napuhance, odnosno zabavu za djecu.

A što se tiče piva, evo podsjećanja na sudionike festivala:

PIVOVARA STRIC, NAŠICE (Josip Uremović)

Pivovara Stric počela je s radom 2018 godine. Rezultat je hobija kućnog pivarstva kojeg smo započeli nekih 7 godina ranije. U tom periodu ljubav prema pivu je iz godine u godinu rasla sve više i strast za sve boljom i ukusnijom kapljicom probudila je ambiciju da bi ovaj hobi mogao postati i vrlo zanimljiv posao. Tim potaknuti uspjeli smo u 2017 ispuniti sve uvjete kako bi otvorili našu pivovaru i 2018 godine skuhali naše prvo komercijalno pivo i tako započeli ovaj novi posao. U ovih par godina rada skuhali smo 5 vrste piva Lager, Blond ale, Amber ale, Pale ale i Stout kao crno ale pivo. Ovaj popis proizvedenih piva će se naravno povećavati. Želimo nama i našim kupcima probuditi maštu i želju za još novih okusa i mirisa. Ostvariti zajedničko istraživanje ove pradavne tekućine koja od samih početaka zaokuplja ljudsku pozornost i krijepi kako naše tijelo tako i naš duh.

NOVA RUNDA, Zabok (Marko Filipin i Miroslav Šuvak)

Nova runda craft pivovara osnovana je 2013. godine s osnovnom misijom razbuđivanja hrvatskog pivskog tržišta od najezde dosadnih industrijskih lagera. Osnivači (Marko Filipin i Miroslav Šuvak) su iskustvo klesali u homebrewingu (kućnoj proizvodnji piva) od 2009. godine, da bi za svoja kućna piva bili i nagrađeni na hrvatskom homebrew prvenstvu 2013. godine. To im je bila i motivacija da krenu u profesionalne vode.    

#DoživiHmelj filozofijom orijentirani su većinom na proizvodnju American style ale-ova kojima ja hmelj glavno obilježje. Prvo pivo su izbacili 2014 godine jednostavnog naziva APA (American pale ale). Pivo karakteriziraju intenzivne note američkih hmeljeva, a ujedno je to pivo predstavilo i jedan novi hrvatski pivski početak. Krenuo je novi val pivara koji su se bacili u proizvodnju piva zbog same ljubavi prema pivu i tako je započela hrvatska craft revolucija. Uz APA-u koja je u stalnoj ponudi, dečki su proizveli još 3 piva koja su im u ponudi cijele godine, a tu se posebno ističe hmeljna bomba - C4. C4 je IPA (India pale ale) koja na najbolji mogući način iskorištava američke hmeljeve, kao EKSPLOZIJU tropskih aroma koju diktiraju 4C hmelja - Cascade, Centennial, Chinook i Citra. Početkom 2018 godine, C4 je uvršten u TOP 50 najboljih IPA na svijetu po portalu RateBeer i za sada imaju 4 piva u core ponudi cijele godine (APA, C4, Angry Moose i East Coast German Pilsner), dok tijekom sezonskih perioda izbacuju razne specijale. Nakon niza godina proizvodnje po tuđim pogonima (Gippsy brewing), 2019. godine konačno su otvorili vlastiti pogon u Zaboku u kojem proizvode zahmeljene tekućine. Više o Novoj Rundi i novostima možete saznati na službenom webu:www.novarunda.com te socijalnim kanalima: Twitter: https://twitter.com/NovaRunda Facebook: https://www.facebook.com/NovaRunda/

PIVOVARA SLAVONICA D.O.O., PAKRAC (Marko Barčan)

 

Pivovara Slavonica od 2017. godine proizvodi pivo u Pakracu, a znakovito je kako su svoju priču o proizvodnji piva povezali uz poznatu daruvarsku plemićku obitelj Janković koja je svojevremeno imala posjede i u Pakracu. Grof, Grofica i Carica njihova su tri brenda, a ove godine pivovara je proširila svoju ponudu kako putem ljetne terase za turističke obilaske, obiteljska druženja i razna događanja tako i u ponudi pivskih stilova koji je bogatiji za Lager te Slavonsku NEIPA-u uz koje se družimo i u Daruvaru na Blues Rock Festivalu. 

VALENTINIJAN D.O.O. - PIVOVARA VALENS, VINKOVCI (Ivan Vorgić)

Nakon 4 godine kućnog pivarstva i stalnih nagovora prijatelja i rodbine, odlučeno je 2016. godine pokrenuti mini pivovaru u Vinkovcima i tim istim prijateljima i rodbini sada, umjesto besplatno, isto ono hobi pivo naplaćivati po ugostiteljskim objektima i restoranima.

Valentinijan i Valens su dva brata rođene u Cibalama, današnjim Vinkovcima. Oba su bili rimski carevi i Cibale su jedini rimski grad na području RH iz kojeg potječu rimski carevi! Za Valensa se zna da je bio pivopija što je bilo jako neobično u tadašnje vrijeme jer je rimska gospoda pila isključivo vino. On je zapravo  samo nastavljao tradiciju ispijanja piva na ovim prostorima jer kraj oko Vinkovaca nikada nije bio izrazito vinski. Zbog njegove ljubavi prema pivu, ali i neobičnom običaju da jedan car uživa u istom, zvali su ga Sabaiarius što na latinskom jeziku znači –onaj koji pije pivo!

Valentinijan d.o.o., trenutno proizvodi četiri  vrste piva. Valens ESB (extra special bitter), Valens Porter, Valens Pale ale i Valens IPA. Sva piva su nepasterizirana i nefiltrirana piva vrhunske kvalitete i bogatog okusa. Pripadaju pivima gornjeg vrenja (ale piva) te su stoga, za razliku od lagera koje karakterizira pitkost i rafiniranost, punijeg tijela i robustnija.

PIVOVARA DARUVAR – 5TH ELEMENT

Brand 5thELEMENT rođen je 2014. kao doprinos Pivovare Daruvar pivskoj sceni koja se počela obogaćivati specijalnim pivima proizvedenim u malim količinama. S naglaskom na umjetnost stvaranja posebnih aroma, okusa i stilova piva, stvorili smo 5thELEMENT „liniju“ pravih Craft piva.

Kako se pivo proizvodi od četiri osnovna sastojka (slada, vode, hmelja i kvasca) odlučili smo predstaviti Vam te sastojke kroz četiri elementa – ZEMLJU, VODU, ZRAK i VATRU koje objedinjuje naša strast u proizvodnji piva kroz peti element, LJUBAV. Na Vama je da pronađete svoj element i pretvorite ga u onaj peti - LJUBAV, pa da ČAROLIJA pri ispijanju svakog našeg piva bude potpuna.Najnovije iz kategorije Festivali
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće