Bijela subota, bijelo pivo

  Češka         P. N.         11.04.2022.
Bijela subota, bijelo pivo

O zelenom pivu sigurno već znate puno jer je ono postalo standard proslava blagdana svetog Patrika a valjda smo vas naučili i to da Česi pivo farbaju zelenom i uoči Uskrsa, jer četvrtak u Velikom tjednu zovu Zeleni četvrtak. Pivovara Bernard uvodi pivo u boji i za Veliku subotu, koja se kod Čeha zove Bijela subota.

Uz bijelu boju Velike subote skuhali su i bijelo pivo, odnosno „weissbier“, tojest „weizen“ što znači – pšenično. „To je pivo gornjeg vrenja prekrasnog mirisa u kojem ćete prepoznati klinčić i bananu. Gorčina je manje izražena, što je izbalansirano većom reskošću i laganom osvježavajućom kiselošću,“ predstavlja ovaj novitet Bernardov glavni majstor pivar Josef Vávra, dodajući pa pivo ima udio alkohola od 5,6 posto.

Bernardova uskrsna pšenica skuhana je kao limitirana edicija, od koje će jedan dio u boce, a drugi u kegove i točit će se o uskrsnim blagdanima u pivnicama na takozvanim rotirajućim pipama, na kojima se toče piva koja nisu u stalnoj ponudi dotičnih ugostiteljskih objekata.

Obiteljska pivovara Bernard iz moravskog grada Humpoleca ovo je pivo skuhala u suradnji s majstorom pivarom Petrom Hauskrechtom iz Brna, suvlasnikom parne pivovare Hauskrecht, koja je osigurala kvasac i recepturu, dok je Bernardov „sládek“ Vávra uvarak doradio prema svojim zamislima. Pivo će ostati u portfoliju pivovare Bernard kao sezonski specijal i kuhat će se o uskrsnim blagdanima i ubuduće.Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće