Pivnica.net
Banner

Češka

Bijela subota, bijelo pivo

P. N.   |   11.04.2022.     2081

Bijela subota, bijelo pivo

O zelenom pivu sigurno već znate puno jer je ono postalo standard proslava blagdana svetog Patrika a valjda smo vas naučili i to da Česi pivo farbaju zelenom i uoči Uskrsa, jer četvrtak u Velikom tjednu zovu Zeleni četvrtak. Pivovara Bernard uvodi pivo u boji i za Veliku subotu, koja se kod Čeha zove Bijela subota.

Uz bijelu boju Velike subote skuhali su i bijelo pivo, odnosno „weissbier“, tojest „weizen“ što znači – pšenično. „To je pivo gornjeg vrenja prekrasnog mirisa u kojem ćete prepoznati klinčić i bananu. Gorčina je manje izražena, što je izbalansirano većom reskošću i laganom osvježavajućom kiselošću,“ predstavlja ovaj novitet Bernardov glavni majstor pivar Josef Vávra, dodajući pa pivo ima udio alkohola od 5,6 posto.

Bernardova uskrsna pšenica skuhana je kao limitirana edicija, od koje će jedan dio u boce, a drugi u kegove i točit će se o uskrsnim blagdanima u pivnicama na takozvanim rotirajućim pipama, na kojima se toče piva koja nisu u stalnoj ponudi dotičnih ugostiteljskih objekata.

Obiteljska pivovara Bernard iz moravskog grada Humpoleca ovo je pivo skuhala u suradnji s majstorom pivarom Petrom Hauskrechtom iz Brna, suvlasnikom parne pivovare Hauskrecht, koja je osigurala kvasac i recepturu, dok je Bernardov „sládek“ Vávra uvarak doradio prema svojim zamislima. Pivo će ostati u portfoliju pivovare Bernard kao sezonski specijal i kuhat će se o uskrsnim blagdanima i ubuduće.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Pijanac je čovjek koji se rado i često, sustavno opija; čovjek koji uredno i skladno pije je samo pilac, ako vam ta riječ prija – ukusan potrošač vina.
Tin Ujević

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Češka