PIVO U SUSJEDSTVU

BiH – šampion uvoza

  Bosna i Hercegovina         P. N.         15.04.2024.
BiH – šampion uvoza

Što se tiče pivskog tržišta u susjednoj Bosni i Hercegovini, tu se dugo ništa ne mijenja – iako imaju solidnu vlastitu proizvodnju (be-ha pivovare nisu u vlasništvu svjetskih pivarskih giganata) i živahnu craft scenu, najviše se piva uvozi (prošle godine 1,6 milijuna hektolitara) a od toga apsolutna i preogromna većina od čak 90 posto importa, iz Hrvatske i Srbije.

Godinu dana prije toga bilo je još gore, jer se lani uvoz piva u Bosnu i Hercegovinu pao za 0,6 posto, ali su u međuvremenu cijene odletjele u nebo, pa je vrijednost lani uvezenog piva bila za četvrtinu veća od one u 2022. godini i iznosila 91,7 milijuna eura, piše portal eKapija.

Dakle, devet od deset uvezenih boca dolazi iz Hrvatske i Srbije, a tu su – znamo to dobro – velike pivovare odre4da u rukama svjetskih velikih igrača, pa tako Bosna i Hercegovina, ako i nemaju na tržištu međunarodne kompanije, imaju njihova piva. Podsjetimo, u rukama moloha Molson Coors su pivovare Zagreb i Apatin, u sastavu Carlsberga posluju Koprivnica i Čelarevo, a Heineken posjeduje Karlovac i Zaječar, i upravo na te pivovare odnosi se većina uvoza.

Ukupna vrijednost piva lani uvezenog u BH iz Srbije iznosila je 51,6 milijuna eura, što je međugodišnji rast od 40,7 posto, a iz Hrvatske 31,7 milijuna eura (rast od 23,2 posto). Prosječna cijena piva iz Srbije je 50 eura za hektolitar, a iz Hrvatske 63,71 euro. Treća zemlja po veličini izvoza piva u Bosnu i hercegovinu je Slovenija s iznosom od 4,8 milijuna eura.

Pije se u Bosni i češko pivo, no taj je uvoz skroman, tek 213 tisuća eura. Također, kako doznaje portal BusinessINFO.cz, dio piva koje se u Bosnu uvozi iz Srbije proizveden je od čeških sirovina – slada i hmelja. Izvoz češkom hmelja i slada u Srbiju višestruko je porastao – hmelja sa 73 tisuća na 442 tisuće eura, a slada s 481 tisuće na 2,5 milijuna eura. Većina piva uvezenog u Bosnu i Hercegovinu je u staklenoj boci i na tu vrstu ambalaže otpada većina uvoza u vrijednosti od 52,3 milijuna eura i staklena boca u strukturi uvoza bilježi rast od 25,7 posto prema godine ranije.

Istovremeno, izvoz bosansko-hercegovačkog piva je petnaesterostruko manji od uvoza – lani je izvezeno 126 tisuća hektolitara u vrijednosti od šest milijuna eura, a otišlo je najviše u Srbiju.

Tagovi

Pivo   BH   Srbija   Hrvatske   uvoz  


Najnovije iz kategorije Bosna i Hercegovina
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće