SVJETSKO PRVENSTVO U BIATLONU

Biatlonska jedanaestica

  Pivo i sport         P. N.         17.02.2024.
Biatlonska jedanaestica

Uz navijače ide pivo, opće je poznata stvar, a ništa ne mijenja na stvari i ako je riječ o zimskim sportovima. Neki dan smo tako podsjetili kako su posjetitelji zimske Olimpijade u Sarajevu prije četiri desetljeća imali prigodu piti olimpijski specijal, a sada vam predstavljamo pivo skuhano specijalno uz Svjetsko prvenstvo u biatlonu, što se upravo održava u češkom gradu Nové Město na Moravě.

Pivo je dio sportskog navijanja – posebno na češkim livadama i šumarcima. Naravno, to se odnosi i na Svjetsko prvenstvo u biatlonu koje se može pohvaliti i svojim pivskim specijalom, piše portal Sport.cz. Skuhali su ga u minipivovari Hejkal u Novom Městu, koja se nalazi jedva tri kilometra od Vysočina Arene u kojoj se održava prvenstvo. I po svemu sudeći navijači su uživali jer je prvog vikenda istočeno 30 hektolitara (6000 piva).

“Dobili smo zahtjev za svijetlo pivo i po mogućnosti jedanaesticu, pa smo skuhali pivo koje nije standardno za biatlon s naše točke gledišta, jer obično imamo polutamno jantarno pivo u kategoriji jedanaestice. I imamo jako dobre povratne informacije“, opisuje Aleš Ostrejš, jedan od suvlasnika. A njegov kolega Tomáš Petr dodaje: „Bila je to klasična jedanaestica s više gorčine. I jako smo zahvalni organizatorima što su nam omogućili da svoje pivo predstavimo na prvenstvu."

Kad je specijal istočen, vlasnici su se dogovorili da se u navijačkom šatoru, gdje je bio jedini dostupan, toče drugi brendovi njihove pivovare koja se nalazi na rubu grada Nové Město na Moravi u ulici Žďárská.

I priča o osnivanju novogradske minipivovare sasvim je jedinstvena. U početku je to bila kućna proizvodnja piva koju je hobistički pokrenuo kemičar i poduzetnika Tomáš Petr, koji je pivo kuhao u 30-litarskom loncu. A kako se to svidjelo njegovim košarkaškim prijateljima, odlučili su pokrenuti vlastitu pivovaru koja je osnovana 2018. godine, preživjela neugodna covid vremena i posluje i danas.

Pritom svi zadržavaju svoje izvorne profesije, a od 17 partnera, koliko ih sudjeluje u ovom projektu, njih desetak aktivno sudjeluje u radu i proizvodnji piva. „Ime Hejkal je nastalo po lokalnom mitskom biću iz šume,“ kaže Petr.

U ljetnom pivnici u dvorištu pivovare imaju i kip Hejkala.

Nije to jedina craft pivovara čiji proizvod možete kušati na prvenstvu. Na raspolaganju je i Wolfgang iz pivovare u Hnanicama, čiji je suvlasnik Jiří Hamza, šef domaćeg biatlona. Naravno, u Areni Vysočina dostupna su i piva industrijskih pivovara.Najnovije iz kategorije Pivo i sport
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće