TESTIRALI NIJEMCI

Bezalkoholno na visokoj razini

  Njemačka         09.06.2024.
Bezalkoholno na visokoj razini

U svijetu piva i dalje taje trend blagog smanjenja ukupne potrošnje, ali i značajnog rasta udjela piva s manjom količinom alkohola ili bezalkoholnog, kao i pivskih mješavina. Takva je situacija i na tržištu Njemačke, svjetske pivske velesile, iz koje upravo dolazi zanimljiva analiza s rezultatima testa bezalkoholnih piva, od kojih se neka mogu kupiti i u našim dućanima.

Bezalkoholno pivo sve više postaje trend. Statistika također pokazuje ovo: dok konzumacija alkoholnog piva u Njemačkoj u posljednje vrijeme opada, bezalkoholna verzija uživa sve veću popularnost, iako, naravno, na ukupno uzevši kudikamo nižoj razini, piše portal dnevnika Münchner Merkur.

Prema podacima udruge za zaštitu potrošača Stiftung Warentest, tijekom 2023. godine svaki Nijemac popio je u prosjeku gotovo pet litara bezalkoholnog piva, u usporedbi s nešto manje od tri litre 2014. godine. Slavna münchenska pivovara Augustiner također je nedavno prepoznala ovaj trend i na tržište izbacila pivo bez alkohola.

Stiftung Warentest ispitao je ukupno 20 bezalkoholnih piva u rezultate objavio u broju 6/2024 časopisa Test. Mnogi od testiranih uzoraka dobili su pozitivne ocjene. Samo je jedan brend dobio ocjenu "dovoljan", dok je dvanaest piva dobilo ocjenu "dobar". "Standard je visok", pohvalio je Stiftung Warentest, iako sva piva kvalitetom nisu bila jako uvjerljiva.

Prvih šest piva s ocjenom "dobar":

 • Warsteiner bezalkoholni Pilsener (93 centa po boci)
 • Paulaner bezalkoholno pivo Münchner Hell (97 centi po boci)
 • Eierbacher extra bitter bez alkohola iz Lidla (42 centa po boci)
 • Carlsberg 0.0, Vol Lager pivo (99 centi po boci)
 • Beck’s Blue bezalkoholno (1,09 eura po boci)
 • Krombacher Pils bezalkoholno (1,05 eura po boci)

Na vrhu pobjednika testa je bezalkoholni Pilsener iz Warsteinera, a odmah iza njega slijedi Paulaner Münchner Hell. Testeri su njihov miris opisali kao "sladno aromatičan, blago hmeljan", a okus je bio "pun i harmoničan".

Postojale su jasne razlike u procjeni okusa: prema ocjenjivačima neka su piva imala okus plijesni, sira/sumpora, bila su previše slatka ili su imala dugotrajnu gorku notu. Pet piva ipak je dobilo dobre ocjene. Okus im je bio “harmoničan i, na primjer, pun ili hmeljan”. Žiri je naglasio: "Svako pivo ima svoj karakter, ima nešto za svaki ukus."

Pobjednici okusa među bezalkoholnim pivima:

 • Warsteiner Pilsener
 • Paulaner München Hell
 • Eierbacher extra bitter bez alkohola iz Lidla
 • Carlsberg 0.0, Vol Lager pivo
 • Hacker Pschorr Hell Naturtrüb (ukupna ocjena "zadovoljava")

Prema ocjenjivačima, neka se piva nisu tako dobro pokazala u pogledu okusa. Rečeno je da je Clausthaler bio "pljesniv", Flensburger kiseo, dok je Penny Turmbräu bio previše "dominantno sladak". Kruna za pjenu pripala je bezalkoholnom pivu Krombacher Pils – prema Stiftung Warentestu, pjena je kod ovog piva bila najpostojanija.

Sedam piva dobilo je ocjenu "zadovoljavajuće". Samo je jedno pivo, Störtebeker Frei-Bier bezalkoholno, dobilo slabu ocjenu jer je sadržavalo nepivsku ugljičnu kiselinu i stoga "nije u skladu sa zakonom o čistoći", prema Stiftung Warentest. Iako je na etiketi stajalo da je ugljični dioksid nastao prirodnom fermentacijom, prema stručnjacima, on se gotovo u potpunosti sastojao od fosilnih izvora.

Ispitivači su bili zadovoljni što, za razliku od testa iz 2018., nisu pronađene nepoželjne tvari: nijedno bezalkoholno pivo nije sadržavalo pesticide poput glifosata, koji farmeri koriste za suzbijanje bilja i trava na poljima, a sumnja se da uzrokuje rak. Sva su piva bila čista i kada je riječ o ostatku alkohola: ili su bila ispod granice detekcije ili nisu imala više od dopuštenih 0,5 posto.

Za one koji žele znati više:

Drink Naked! Yes chef!

Bezalkoholno sve popularnije

Trezveno pijuckanje u korizmiNajnovije iz kategorije Njemačka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće