FEMINISTIČKO PIVO

Bestidno pivo za žensku kuću

  Pivske raznolije         18.03.2023.
Bestidno pivo za žensku kuću

Pivo s etiketom na kojoj je crtež ženskog spolnog organa na prvu će nekome izgledati vulgarno i seksistički, pa još kad se pivo zove Muschicraft – Muschi je naime na njemačkom izraz od milja za stidnicu, vulvu, a ujedno i tepanje mački, baš kao što je to slučaj i u engleskom (pussy) pa i u hrvatskom (mačkica). Možda će izgledati, ali nije.

Muschicraft, složenica od tepanja ženskom spolovilu i riječi craft, od craft piva, je pjenušava tekućina koja je snažno feministički obojena, a dio prihoda od prodaje namijenjen je pomoći ženskoj sigurnoj kući. I još – kad se craft germanizira u Kraft, onda to znači snagu – snagu ženskog spolnog organa.

Što, ne piju samo muškarci pivo?, počinje tekst predstavljanja ovog nesvakidašđnjeg piva na službenoj web stranici Muschicrafta. Pa nastavlja: Zapravo je nevjerojatno da će se 2022. godine pivo još uvijek prodavati kao piće za muškarce. Upravo je to klišej koji Mussvicraft pivo odbacuje – jer pivo je za SVE, o da!

Pussy power! Intersekcijsko feminističko craft pivo iz Beča. Ukusno pivo za mnoge ukuse i sve rodne identitete! Osvrćući se na patrijarhalne poglede na ispijanja piva, a, sasvim slučajno, konzumenti Muschicraft piva doniraju i projekte vezane uz žene.

Od svake prodane boce piva 10 centi ide austrijskom Udruženju autonomnih ženskih kuća.

Što se krije u Muschicraft pivu?

Muschicraft pivo proizvodi Schalken Braumanufaktur u Beču. To je svijetlo pivo i proizvodi se od lokalnih sirovina. Iskustvo okusa počinje suptilnom notom dinje/grejpa, a zaokružuje ga blaga gorčina i sportsko sladno tijelo.

Izvorna sladovina: 12

Alkohol: 5,2% vol

Vrste slada: Pilsner, Bečki karamel slad

Hmelj: Magnum, Mandarina Bavaria

Tko stoji iza ove ideje?

Sophie Tschannett, socijalna radnica i umjetnica. Sada s Muschicraftom spaja ove dvije strasti. Njezin je cilj staviti na dnevni red feministička pitanja poput rodne ravnopravnosti. Pussy power označava uklanjanje tabua s vulve i namijenjen je izražavanju snage stidnice kroz različite proizvode. Sophie ima 33 godine i živi u Beču.

Što je feminističko kod piva Muschiocraft

Kad je Sophie počela istraživati temu ​​piva u Austriji, jedno joj je zapelo za oko: industrija piva, kao i mnoge druge industrije, još uvijek je apsolutno muška domena. Iznenadilo ju je što je u 21. stoljeću sve u vezi s ispijanjem piva još uvijek tako strogo prilagođeno muškarcima. Postala je svjesna da se na način na koji se pivo trenutno prodaje odražava mnogo klišeja. Klišeji poput, primjerice, da žene ne piju pivo ili da muškarci izgledaju muževnije kad piju pivo. Ovi kruti uzori vuku korijene iz patrijarhata. To je upravo ono što Sophie želi promijeniti s Muschicraftom – razbijanjem patrijarhalnih struktura i obrazaca mišljenja i pokretanjem diskursa o rodnoj raznolikosti/rodnoj nepravdi.

Kako je rođena ideja?

Sophie je prije dvije godine išla na vožnju pedalinom po Dunavu s dobrom prijateljicom. Tijekom ovog putovanja njezina je prijateljica ispričala priču o svojim muškim šefovima koji su je tretirali s nepoštovanjem jer je žena. No njezina se prijateljica nije s time pomirila i reagirala je vrlo samouvjereno. Sophie je spontano komentirala njezinu reakciju: Da, naravno, jer i ti imaš izvornu pussy power (Muschi Kraft).

Ime je bilo rođeno i ta ideja nije puštala Sophie. Prvo što joj je sinulo bilo je da osmisli naljepnice s vulvom i da prihod donira skloništima za žene u Austriji. Sophie naljepnicu pussy power vidi kao odgovor na tisuće oznaka penisa u javnom prostoru. Želja joj je učiniti vidljivim ženski rod koji je tisućama godina bio nedovoljno zastupljen. Zbog igre riječi i zato što je Sophie strastveni pivopija, to je preraslo u Muschicraft Bier.

Vrlo je važno za Muschicraft i za Sophie Tschannett naglasiti da se Muschikraft i Muschicraft pivo 100 posto distanciraju od transekskluzivnog radikalnog feminizma. Muschicraft pivo bi trebalo biti pivo za sve. Među raznim mogućim simbolima za ženski rodni identitet, odabrala sam vulvu kao simbol borbe protiv potlačenosti ljudi koji se identificiraju kao žene, kaže Sophie. Rodna nepravda još uvijek je veliki problem u 21. stoljeću. Svakih 200 metara na zidovima kuće nalaze se crteži penisa. Općenito muški rod posvuda je jako prisutan. Ostali rodni identiteti nalaze malo prostora i ne čuju se, a upravo to treba promijeniti.

Sophiena je želja da se o ženskom rodu/različitim rodnim identitetima govori s uvažavanjem i poštovanjem. Stidnicu treba doživljavati kao simbol koji skreće pozornost na neravnopravnost spolova. Pivo je osim u Beču dostupno još u Grazu i Salzburgu.Najnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće