Belfast Food: Volimo tamna piva

  Moje pivsko iskustvo         Goran Gazdek         20.07.2008.
Belfast Food: Volimo tamna piva

Gdje god zasviraju naprave ludi provod! Izazvana tradicionalnim irskim i primorskim melosom, u zadnje vrijeme začinjenih drugim glazbenim stilovima od boogiea, swinga, pop-rocka, kabareta, heavyja pa sve do atmosferičnih zvukova i elektroničke glazbe,  publika ne prestaje plesati sve vrijeme koncerta, a pivo, treba li posebno isticati  - teče potocima. Jer, kakva je to fešta uz irsku glazbu bez piva? Kakva je to proslava Sv. Patricka bez tradicionalnog napitka koji se u Irskoj spravlja još od brončanog doba?

 
Naši prvi sugovornici u rubrici «Moje pivsko iskustvo» su članovi riječke skupine Belfast Food -  Erik Malnar (vokali, električna gitara, banjo i akustična gitara). Alen Sirola (bas), Marko Anić (harmonika, flauta, trombon i akustična gitara), Marko Juricć (bubanj) i Sebastian Mavrić  (violina) pa naziv rubrike, za ovu prigodu možemo promijeniti u «Naše pivsko iskustvo». Dečki su s oduševljenjem primili vijest o novom pivskom portalu i čenjenicom da će prvi pričati o vlastitim pivskim iskustvima. Ipak, pčeli su šalama:

Marko J: Imam puno pivskih  iskustva, ali ni jednog se ne sjećam.Alen: Pridružujem se Marku. Bilo je jedno pivo koje je bilo tako dobro da na kraju nisam mogao izgovoriti njegovo ime. Bio je to svijetli Erdinger.  Bilo je ono: Konobarice, molim vas jedan E..., Er..., Erdi..., Er...

Marko A: Moja nona bi mi davala čašicu piva prije jela kad sam bio mali jer nisam htio jest. Rekla je da piva otvara apetit i stvarno je imala pravo.  

Fudovci ističu kako im je drago da njihova glazba potiče potrošnju piva i dobru atmosferu u koncetnim i klupskim dovranama. Zbog glazbe su proputovali cijelu Hrvatsku, obilazili kafiće i pivnice, a u sječanju im je ostao samoborski pub kojemu su zaboravili ime. Nikada, u niti jednom hrvatskom kafiću nisu vidjelu veću ponudu različitih vrsta piva - bilo ih više od stotinu.

Erik:  Iz djetinjstva pamtim neku tamnu pivu koju je bio stric moga oca. Mama je stalno govorila da ne pijem tu pivu jer to piju pijanci, a ja sam, naravno,  jedva čekao da probam baš takvo pivo. Probao sam ga mnogo godina kasnije jer me u međuvremenu zanimala lopta, a onda, kada su im počele ratsi cice, i curice.  Kad je došla prilika probao sam i sada mogu reći da mi je tamna piva draža od svijetle. Volim popiti tamni Gosser, Salvator ili Guinnesss. Kod piva mi je interesantno što ih ima dosta i stvarno ih volim isprobavati. Puno više vidim razliku nego kod vina.

Sebastijan: Nikad neću zaboraviti kada nam je sponzor jednog koncerta bilo poznato slovensko pivo koje se proizvodi i kod nas. Imali smo pravo popiti samo po jednu bocu. Inače, izdvajam nizozemsko La trappe, tamno i svijetlo, a od hrvatskih tamno Velebitsko!

 
Marko J: Kad smo tek počeli svirati išli smo na koncert Dublinersa! Za vrijeme svirke ti su momci popili dvije gajbe piva.  To je kod njih normalno, Irci su poznati po odličnom pivu, glazbi i veseloj atmosferi.  Bili smo nadobudni kao klinci, pitali smo ih: Koje pivo najviše volite! A oni su nam odgovorili - hladno. Zanimljivo je da su Irci vrlo često oduševljeni našim pivima. Rekli su nam da imamo fantastična piva, a mi to ne znamo cijeniti ili mislim da je negdje drugdje bolje.

Pomisli smo da dečki iz Belfast Fooda nemaju problema sa sponzorima, jer, koja bi pivovara odbila takve veselice, ali smo se prevarili. Pomalo razočarani nam kažu kako pivovare u irskoj glazbi nisu našle interes, a još je čudnije što ih nikada nisu zvali na Dane piva u Karlovcu.  

 

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Moje pivsko iskustvo
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće