Pivnica.net
Banner

Češka

Barack Obama u Češkoj će piti pivo

P.N.   |   21.03.2009.     1776

Barack Obama u Češkoj će piti pivo

Početkom travnja, točno 4. i 5. toga mjeseca, u Češkoj će boraviti novi američki predsjednik Barack Obama. Protokol ovog važnog političkog i društvenog događaja, uz druge uobičajene stvari, poput osiguranja, smještaja, popisa gostiju, morao je ozbiljno u obzir uzeti i jednu stvar kojom se protokoli rijetko bave – pivo. Naime, kako je za Češku pivo ne samo nacionalno piće, nego i važna ekonomska kategorija, domaćin i ovu priliku želi iskoristiti za promociju zlatnog soka. Tim više što je poznato da je i Obama ljubitelj piva.
Kako ovih dana prenose mediji u Bosni i Hercegovini, citirajući češki list Mlada fronta dnes, tamošnji su liječnici oštro prosvjedovali protiv premijera Mireka Topolaneka, koji je Obamu pozvao na pivo u neku od mnogobrojnih kultnih praških pivnica. „Trebali bismo se stidjeti svoga odnosa prema alkoholu, a ne dičiti se njime. Takvo javno pijenje je i izravna reklama za alkohol,“ izričit je njihov predstavnik Karel Nešpor. Taj je liječnik inače poznat po svom zalaganju da se na pivo prestane gledati kao na tekući kruh, nego da ga treba tretirati kao drogu, bez obzira što je to piće legalno. Upozorio je da su Česi najveće svjetske pivopije s potrošnjom od preko 160 litara po glavi stanovnika godišnje, ali i da prednjače po prosječnoj potrošnji čistog alkohola.
Nagađa se da posjet pivnici ovici i o dogovoru premijera Topolaneka i predsjednika Vaclava Klausa o tome tko će američkom predsjedniku biti domaćin. Kako Obama dolazi na neformalni sastanak na vrhu europske dvadesetsedmorice, a po ustavu Savjetom EU predsjedava premijer, tako će Topolanek biti domaćin na samitu, no pitanje je što će biti poslije toga. Klaus gosta poziva na svečanu večeru, a Topolanek u pivnicu. Kalkulacije idu tako daleko da se pretpostavlja da će Topolanek otpasti, budući da s Barackom Obamom u posjet dolazi njegova supruga Michelle, a Topolanek nema pratnju za američku prvu damu, budući da je razveden i živi s mladom ljubavnicom. Računa se naime, da zbog američkog rigidnog stava kada je u pitanju moral, to može protokolu zadati goleme glavobolje.
Jedna od varijanti je i da Obama ode na pivo s predsjednikom Klausom. Mediji podsjećaju da je isto tako bilo prije desetljeća i pol kada je u Češkoj boravio Bill Clinton – u neformalnom dijelu posjeta popio je s domaćinom pivo u nekoj od pivnica praškog gornjeg grada, Hradčana. No, za sada se program Obaminog boravka u Pragu strogo taji. Jedino se pretpostavlja da to neće biti najslavnija od svih praških pivnica, U Tygra, povezane uglavnom s imenom znamenitog pisca Bohumila Hrabala, budući da je upravo u toj pisnici prije petnaest godina sa svojim domaćinom Vaclavom Havelom pivo pio tadašnji američki predsjednik Bill Clinton.
Češki portal Lidove noviny doznaje iz izvora bliskih uredu predsjednika da će Barack Obama proći trasom Malostranské náměstí - Nerudina ulica - Pražský hrad, pa tako na toj trasi treba tražiti pivnicu na koju će pasti izbor. Ostaje pak nedoumica glede svečane večere, jer je navodno američka strana odbila ponudu češkog predsjedničkog para. Također još nije jasno hoće li Obama s Klausom i Topolanekom sastati odvojeno ili zajedno.
 

 

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Češka