Bačvarski zanat kao nekad

  Češka         P. N.         19.10.2022.
Bačvarski zanat kao nekad

Pivovara Plzeňský Prazdroj, u kojoj je nedavno proslavljena 180. obljetnica rođenja zlatnog lagera, dakle piva donjeg vrenja plzeňskog tipa ima u svom sastavu i malu pivovaru u kojoj se pivo kuha na starinski način i odležava u hrastovim bačvama, a ima i bačvariju koja te bačve pravi. Upravo je dobila novog izučenog zanatliju bačvara.

U ceh bačvarski upisan je Milan Kubizňák iz Hrádeka kod Rokycana, kojem su na svečanoj inauguraciji glavni majstor pivar Plzeňskog Prazdroja Václav Berka i voditellj bačvarije Karel Hofman uz majstorsku diplomu predali i kožnu pregaču, tradicionalni simbol bačvarskog ceha.

Naukovanje je trajalo trik godine, a prethodno uvođenje u ceh obavljeno je prije četiri, 2018. godine. „Riječ je o zanatu koji izumire, iako ima nedvojbenu magiju i slavnu tradiciju. Jako mi se sviđa rad s drvetom. Kao stolar specijaliziran za izradu namještaja, koji se proizvodi od laminata, nikad ne bih došao u mogućnost raditi s pravim drvetom, kao što to sada mogu, a posebno mi se dopada rad na smoljenju bačvi i na savijanju dužica,“ objasnio je M. Kubizňák razlog zbog kojeg je odlučio promijeniti zanat.

Kandidat za ovaj unikatni zanat mora imati prethodno iskustvo u radu s drvetom. „Najbolje je kad za bačvaru kandidiraju tesari, stolari ili modelari. Svejedno moraju naukovati tri godine da bi pohvatali sve zakonitosti izrade pivskog bureta. Nastojimo zadržati izborni postupak izrade, a šegrt mora naučiti obraditi drvo tako da bi bačva bila funkcionalna. Naukovanje završava majstorskim ispitom,“ opisao je tijek naukovanja voditelj povijesnih obrta Petr Tůma.

Na ispitu kandidat samostalno izrađuje pivsko burence, koje potom predstavlja voditelji radionice, koji zajedno s glavnim majstorom pivarom daje ocjenu rada. Nakon toga kandidat dobiva obrtnicu, kojom se potvrđuje da je izučio za majstora bačvara. Milan Kubizňák je na kraju svoga naukovanja u četiri dana izradio hrastovo burence zapremine 17 litara.

Tagovi

Pivo   Češka   bačva   bure   drvo   hrast   Plzeňský Prazdroj    


Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće