Pivnica.net
Banner

Austrija

Austrijanci u potrošnji piva pretekli Nijemce

P.N.   |   01.03.2009.     1680

Austrijanci u potrošnji piva pretekli Nijemce
Nakon što se svjetska top ljestvica najvećih proizvođača piva promijenila, kada je Kina pretekla Ameriku, sada ni rang lista najvećih svjetskih pivopija nije ista – ma čelu su doduše ostali Česi, koji su nedostižni unatoč blagom padu potrošnje, ali na drugo mjesto zasjeli su – Austrijanci. Podaci za prošlu godinu govore da su žitelji alpske države lani popili 109,3 litre piva po glavi stanovnika, dok su Nijemci, koji su do sada držali drugo mjesto popili samo 108 litara per capita.
Kako je izvijestila agencija APA, pozivajući se na službene podatke austrijskog saveza proizvođača piva, ukupno je u Austriji popijeno 8,6 milijuna hektolitara dragocjene tekućine, što je za dva posto više nego godinu dana ranije. Neobičnom podatku, u odnosu na većinu drugih zemalja, gdje proizvodnja i potrošnja piva padaju, najviše je pridonijelo europsko nogometno prvenstvo, koje se igralo u Austriji i Švicarskoj, prema procjenama stručnjaka, polovica rasta zasluga je te manifestacije. 
Gledajući kako je raspoređen austrijski pivopijski puk, zaključujemo da je čvrsta jezgra pivopija u Gornjoj Austriji, Salzburgu, Tirolu i Štajerskoj, gdje je prodaja piva najveća.
Ostale europske pivske velesile, poput Njemačke, Nizozemske, Belgije ili Poljske, bilježe blagi pad potrošnje piva. Primjerice, Nijemci su popili u prosjeku 108 litara dragocjene tekućine.
No, Austrijanci, unatoč ovom svijetlom trenutku budućnost potrošnje piva ne vide baš ružičasto. „Rast cijena sirovina i visoki porez na pivo dovode nas u situaciju da moramo povećavati cijene piva,“ požalio se predsjednik saveza pivovara Marcus Liebl. Dodatno im život otežava zabrana pušenja u ugostiteljskim lokalima. Trenutno se 60 posto piva podaje u trgovinama, a samo 40 posto u ugostiteljstvu. Bilo bi žalosno ako se zbog nekakve zabrane pušenja pivo bude pilo samo kod kuće, a ne u gostionici s društvom, dodao je Liebl.
Što se tiče Čeha, nedokučivih prvaka u potrošnji piva, oni i dalje drže prosjek od 159 litara po glavi stanovnika. Češke pivovare proizvele su lani 19,7 milijuna hektolitara piva, što je za 200 tisuća hektolitara manje nego godinu dana ranije.
 

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Prohibicija vas tjera da plačete u svoje pivo, ali vam istovremeno ne dopušta pivo u koje biste plakali.
Don Marquis

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Austrija