Pivnica.net
Banner

Austrija

Austrija u elitnom pivopijskom društvu

Mato Pejić   |   03.06.2008.     2024

Austrija u elitnom pivopijskom društvu
 
Austrijanci su se uspeli gotovo na sam vrh ljestvice potrošnje piva u svijetu. S potrošnjom od 108 do 109 litara po glavi stanovnika godišnje zauzeli su treće mjesto poretka. Samo Česi i Nijemci popiju više. Četvrto mjesto drže Irci,  s kojima se Austrijanci bore prsa o prsa za treću poziciju. Prema statističkim podacima češkog Saveza pivovara za 2005. godinu u Češkoj se per capita popilo 156,5 litara piva, a njemačka statistička služba u Wiesbadenu objavila je da su Nijemci popili 112 litara po glavi stanovnika. Austrijski prosjek te je godine iznosio 108,9 litara, da bi slijedeće godine bio nešto niži – 108 litara.
S okruglih devet milijuna hektolitara piva, koliko se u Austriji popije za godinu dana, zlatni sok drži u toj zemlji dakako prvo mjesto na rang listi omiljenih napitaka. -U Njemačkoj slave 23. travnja kao Dan njemačkog piva, a u Austriji je svaki dan, dan piva, kaže Jutta Kaufmann-Kerschbaum, poslovotkinja u austrijskom savezu pivovara. Osim toga, Austrija je bez premca na području Europske unije i po broju pivovara u odnosu na broj stanovništva. Tu na svakih 56.860 stanovnika dolazi po jedna pivovara. Za usporedbu – u Danskoj jedna pivovara dolazi na 62.400 stanovnika, u Njemačkoj na 77 tisuća, u glasovitoj pivskoj zemlji Irskoj tek na 528.571 a u Italiji na 3,64 milijuna žitelja. U Austriji se pivo kuha u 146 pogona, uključujući 91 gostioničarsku i kućnu minipivovaru, a svi zajedno na tržište plasiraju više od 600 vrsta piva. 
   
 
 
 
 
S otprilike četiri tisuće zaposlenika ostvarile su austrijske pivovare pretprošle godine prihod od milijarde eura i platile 250 milijuna eura poreza. Ukupno je država, računajući porez na potrošnju i promet, od piva inkasirala 650 milijuna aura. Isto tako, pivovare igraju veoma važnu ulogu u domaćoj poljoprivredi – svake godine pivovare otkupljuju 170 do 180 tisuća tona pivarskog ječma i ukupnu domaću proizvodnju hmelja. Najznačajnija područja proizvodnje hmelja u Austriji su šumski predjeli poput Leutschacha u Štajerskoj.
U Njemačkoj je pivo značajno snažnije poteklo preklani tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva. Savezna statistička služba objavila je da je 2006. godine u Njemačkoj popijeno 92 milijuna hektolitara piva, što je za pola milijuna hektolitara više nego godinu dana ranije. Kada se to podijeli na broj stanovnika, ispada da je svaki popio 111,6 litara tijekom godine, odnosno svaki dan po jednu malu bocu. To je, međutim, značajan pad u odnosu na prijašnje razdoblje. pred deset godina, Nijemci su popili 104 milijuna hektolitara, odnosno 126,7 litara po glavi stanovnika. Tijekom jednog desetljeća potrošnja se smanjila za 15,1 litara.
A u Austriji, da se vratimo na početak, potrošnja raste. A ako je nogomet generator potrošnje piva, a bez sumnje jeste, što potvrđuje i njemački primjer, s obzirom na predstojeće europsko prvenstvo što se održava u Austriji i Švicarskoj, vjerojatno je njemačko drugo mjesto na ljestvici potrošnje piva ozbiljno ugroženo.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

U vinu je mudrost, u pivu je snaga, u vodi je bakterija
Njemačka izreka

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Austrija