ODRŽAN 6. UPS FEST

Arena poplavljena pivom

  Festivali i sajmovi         PR objava         10.07.2024.
Arena poplavljena pivom

Pred varaždinskom Arenom u subotu 6. srpnja bilo je izuzetno živo, zabavno, bučno i – pjenušavo. Održana je završna fešta ovogodišnjeg, šestog po redu. UPS festivala. Udruga pivara sjever uspješno je okončala ciklus ocjenjivanja uzoraka kućnih pivara – ukupno njih 135, te podijelila medalje i nagrade sponzora, a za sve pivare i njihove goste, ljubitelje dobrog craft piva priređen je bogat zabavni i glazbeni program.

Iscrpan izvještaj s ovogodišnjeg šestog UPS festivala objavljen je na službenoj web stranici festivala a mi ga prenosimo u dogovoru s organizatorom:

UPS Fest je zamišljen kao druženje i natjecanje kućnih pivara. Koncept festivala je vrlo jednostavan – pivari kuhaju pivo i nude ga posjetiteljima koji sve što trebaju je osigurati čašu za degustiranje – ulaznicu za ovaj “all-you-can-drink” događaj. Festival je jedinstvena prilika za isprobavanje gotovo 100 različitih piva, različitih stilova i kvaliteta, značajno odskačući od komercijalnih piva.

Natjecateljski Događaj

Natjecateljski dio festivala započeo je koncem svibnja kada su otvorene prijave za natjecanje piva. Ove godine prijavljeno je 150 piva, a na ocjenjivanje je stiglo njih 135. Ocjenjivalo se po BJCP standardu iz 2021. godine u pet sudačkih termina kroz dva tjedna. Suđenju je sudjelovalo 20-ak sudaca, što iz Udruge pivara Sjever, što vanjskih (i certificiranih BJCP) sudaca iz prijateljskih udruga. Suđenje je održano u prostoru novog “beer and board” shopa u Gajevoj ulici u Varaždinu – Swarogs Den, a mini-BOS i BOS u petak i subotu 5. i 6. srpnja kod Arene Varaždin.

Rezultati Natjecanja

LAGER & HYBRID BEER

Brončana medalja: Munich Helles, Generalic Petar, Split

Srebrna medalja: American Lager, Niinimäki, Olli-Pekka (NINIMEKI OLIPEKA), Finska

Zlatna medalja: Altbier, Töykkälä, Mikko (MIKO TEJKELE), Finska

INDIA PALE ALE

HM honorable mention: Hazy IPA, Isosomppi Matti, Finska

Brončana medalja: Hazy IPA, Matotek Miroslav, UPS Kotoriba

Srebrna medalja: Specialty IPA, Miš Ivana, Split

Zlatna medalja: Hazy IPA, Leminen, Markku, Finska

PALE ALE

Brončana medalja: American Pale Ale, Pivčević Miro, Solin

Srebrna medalja: American Pale Ale, Hursa Rene, Donja Stubica

Zlatna medalja: American Pale Ale, Terzin Djordje, Beograd

AMBER, RED, DARK BEER

HM honorable mention: Festbier, Pavlinović Mladen, Bartolovci

Brončana medalja: Best Bitter, Huhta Matias, Finska

Srebrna medalja: Foreign Extra Stout, Sklepić Karlo, Samobor

Zlatna medalja: Baltic Porter, Eror Den, Zadar

STRONG & WOOD AGED BEER

Brončana medalja: Wood-Aged Beer, Generalic Petar, Split

Srebrna medalja: Wood-Aged Beer, Stegnjaic Ugo, ZG/Krk

Zlatna medalja: Specialty Wood-Aged Beer, Prižmić Ante, Split

WHEAT, SAISON & BELGIAN BEER

HM honorable mention: Roggenbier, Čotić Dinko, ZG

Brončana medalja: Belgian Blond Ale, Zlatko Merkaš, Zagorje

Srebrna medalja: Belgian Golden Strong Ale, Cvitaš Janko, Zagreb

Zlatna medalja: Weissbier, Töykkälä Mikko, Finska

FRUIT, WOOD & SPICE BEER

HM honorable mention: Grape Ale, Marenić Josip, Kloštar Podravski

Brončana medalja: Mixed Fermentation Sour Beer, Lazarević Nikola, Novi Sad

Srebrna medalja: Mixed Fermentation Sour Beer, Sklepić Karlo, Samobor

Zlatna medalja: Mixed Fermentation Sour Beer, Bertović Saša, Dugo Selo

NAJBOLJE PIVO NATJECANJA – BEST OF SHOW (BOS)

Treće mjesto: Specialty Wood-Aged Beer, Prižmić Ante, Split

Drugo mjesto: American Pale Ale, Terzin Djordje, Beograd

BOS: Mixed Fermentation Sour Beer, Bertović Saša, Dugo Selo

Nagrađeni natjecatelji kući su ponijeli obilje nagrada, uključujući brojne homebrewerske sitnice, ali i ozbiljnu opremu poput točionika i fermentora, velike vreće slada, kvasaca i hmelja, te naravno medalje i pehare.

Središnji Događaj UPS Festa

Središnji događaj UPS festa je festivalski dan održan kod varaždinske arene u subotu 6. srpnja, s otvorenim vratima od 15:00 sati. Ovo je šesto izdanje UPS festa, prvog održanog 2017. godine. Festival nudi jedinstvenu priliku za isprobavanje više od 100 različitih piva, zahvaljujući podršci kućnih pivara koji su donirali svo festivalsko pivo.

Najpopularnije pivo ovogodišnjeg UPS festa bila je APA (American Pale Ale), s 20 pristiglih kegova ove vrste piva. Najbolja APA po izboru nezavisne komisije publike osvojila je 10 bodova – “Zlato purgersko” Fabjana Špralje iz Varaždina koju smo ovjenčali već drugim peharom (budući da je osvojila zlatnu medalju na Hrvatskom homebrew prvenstvu u Zagrebu)

Zabavni Program za Posjetitelje

Osim za pivare, na festivalu se održavaju i tri natjecateljska događaja za posjetitelje.

Prvi je “Beer pong” – popularna pivska igra sa američkih plaža i zabava. U beer pongu je pobijedila ekipa “Ka znaači” (Dejan Vojnović i Goran Bubanić). Druga je bila ekipa “Huda Žeja”, dok su trećeplasirane bile cure iz ekipe “Kraljice”.

Drugo natjecanje za posjetitelje bilo je takmičenje u ispijanju ljutog piva – festivalskog piva “začinjenog” ljutim ekstraktima čilija za najhrabrije i najizdržljivije! Između 10 najhrabrijih našle su se čak tri pripadnice ljepšeg spola, a titulu najljuće odnijela je, po prvi puta na UPS festu, upravo jedna od njih – Lucija Trnski! Ljuti ekstrakt kao i nagradu za pobjednika već tradicionalno nam osigurava OPG Kristoš.

Za kraj, natjecanje u eksanju piva završilo je pobjedom Maria Krumpeštara.

Uz natjecanja, u cijenu festivalske ulaznice uključena je pivska gastronomska ponuda i glazbeni program koji je trajao do kasnih noćnih sati. Za dobru atmosferu bio je zadužen varaždinski band “Fakustix” uz predgrupu Mod32. Festival redovito prate brojni sponzori i pokrovitelji, od kolega craftera do poslovnih partnera iz svijeta pivarstva.

Zahvale

Festival redovito prate brojni sponzori i pokrovitelji. Počevši od kolega craftera koji nas podržavaju donacijom craft piva, čime obogaćujemo našu pivsku ponudu, pa do raznih poslovnih partnera iz svijeta pivarstva koji osiguravaju vrijedne nagrade za natjecanje.

Članak uz dodatne informacije o pokroviteljima i sponzorima, kao i veliku galeriju izvrsnih fotografija službenog fotograta – Silvija Benča možete pogledati na web stranici UPS festivala.

Tagovi

Pivo   UPS   festival   Varaždin   craft   homebrewing  


Najnovije iz kategorije Festivali i sajmovi
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće