Anhauser Bush Inbev odlazi iz Europe?

  Europa         P.N.         16.06.2009.
Anhauser Bush Inbev odlazi iz Europe?
Najveći svjetski pivski moloh, korporacija Anhauser Bush InBev navodno razmišlja o prodaji svojih akvizicija u srednjoj Europi. Prvi je to u subotu objavio belgijski list Le Soir, a potom češki mediji, najavljujući u sklopu te akcije i prodaju praške pivovare Staropramen, koja je u toj zemlji jedina u vlasništvu američko-brazilsko-europskog diva. Danas čitamo da je na popisu za prodaju i Zagrebačka pivovara.
Zagrebačka pivovara je zajedno s još deset pivovara srednje Europe možda na prodaju, piše današnji Jutarnji list, pozivajući se na Le Soir. Za sada nema nikakve službene potvrde o tome od strane Anhauser Bush InBeva, koji drži 72 posto dionica Zagrebačke pivovare. Cijena dionica pivovare jučer je skočila za 12,9 posto na 3500 kuna po dionici, zaključuje Jutarnji.
Kako navodi Le Soir, AB InBev bi htio svoje srednjeuropske pivovare prodati u paketu. Radi se dakle o jedanaest pivovara u Češkoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, ukupnog kapaciteta petnaest milijuna hektolitara godišnje.
Bio bi to nastavak trenda, započetog prošlog mjeseca, kada je kompanija prodala svoju južnokorejsku podružnicu Oriental Brewery privatnoj investicijskoj grupi Kohlberg Kravis Roberts & Co. za 1,8 milijardi dolara. Računa se da pivovare u srednjoj Europi nisu AB InBevu od strateškog značaja, te da se želi usredotočiti na Sjevernu i Južnu Ameriku, navodi Reuters.
Što se tiče češke kompanije Pivovare Staropramen, koja je u toj zemlji druga po veličini s udjelom na tržištu od petnaest posto, o njenoj prodaji špekulira se već neko vrijeme. Prema procjeni stručnjaka, transakcija bi mogla vrijediti šest milijardi čeških kruna, što je oko dvije milijarde kuna, odnosno 315 milijuna dolara. Iz istih krugova dolazi i tumačenje da je ovaj potez logičan, jer Belgijanci, koji su lani kupili američkog diva Anhauser Bush moraju početi otplaćivati tu akviziciju tešku pedeset milijardi dolara, a to znači da moraju nešto prodati, jer bi bez toga to išlo teško. Inače, InBev je još prije prošlogodišnjeg spajanja s američkim Anhauser Bushem imao 123 pivovare u trideset zemalja svijeta.
Već se spominje i potencijalni kupac čeških Pivovara Staropramen – nizozemski Heineken, iako su predstavnici te tvrtke izjavili da o tome ne razmišljaju, pošto su trenutno zaokupljeni na povezivanju svojih već postojećih pivovara u tom dijelu Europe.
  Najnovije iz kategorije Europa
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće