Pivnica.net
Banner

Božic

Anchor Our special Christmas

P. N.   |   03.12.2022.     1041

Anchor Our special Christmas

Posebno mjesto među božićnim pivskim specijalima uvijek zauzima blagdansko pivo iz San Franciska, iz kalifornijske craft pivovare Anchor Brewing. Njihovo božićno pivo svake se godine kuha s drugim začinima i posebnim sastojcima, ali uvijek ima boju mahagonija i etiketu koju krasi crtež nekog naročitog drveta.

To je pivo nekad poznato kao Our Special Ale (OSA), sezonski božićni klasik koji uveseljava svekoliki pivopijski puk od 1975. godine, kada se pojavio po prvi put, piše portal New School Beer i dodaje:

Anchor Brewing Christmas Ale ove godine nosi redni broj 43, a od početka kuhanja nije mijenjao samo recepturu, nego i stil – krenuo je kao pale ale, a sada se kuha u stilu spiced brown ale. Prije dvije godine Anchor je dodatno podebljao zimsku komponentu svog ljepotana povećavši udio alkohola na 7 posto, no stvar koja se nije promijenila je tradicionalni zaobljeni format boce od 12 unca i izgled koji je ostao isti usprkos rebrandiranju Anchor Brewinga i preseljenju njihove osnovne linije proizvoda u limenke. Kao i prošle godine, dio prihoda od ukupne prodaje donira se neprofitnoj organizaciji One Tree Planted, posvećenoj globalnom pošumljavanju sadnjom milijuna stabala u 43 zemlje.

Ovogodišnje izdanje svojevrstan je labuđi pjev za nedavno umirovljenog majstora pivara Anchor Brewinga Toma Rileya, koji je vodio kuhanje piva kao veliko finale svog 38-godišnjeg staža u kultnoj pivovari u San Franciscu. Ale s dodanim raženim sladom odiše notama naranče, kozje krvi (biljka), prženog slada i eukaliptusa. Dobro strukturiran s biljnim sastojcima i ugodnom zeljastom aromom hmelja, završava daškom začina poput toplih gorko-slatkih nota amara, talijanskog biljnog likera u kojem se često uživa kao digestivu nakon večere. Pivo od 7,2% dobro se slaže s izdašnom zimskom hranom kao što je pečena piletina ili slatka delicija poput čokoladnog kuglofa.

„Praznici u Anchor Brewingu uvijek su posebno vrijeme za razmišljanje o našoj povijesti i pionirskom duhu koji nadahnjuje naše inovacije“, kaže novoimenovani glavni majstor pivar Dane Volek iz Anchor Brewing Company. „Naš vrijedni pivarski tim osmislio je božićno pivo koje doista odražava bit blagdana. Uzbuđeni smo što će pivopije proslaviti sezonu s nama.“

Ovogodišnja ručno nacrtana etiketa prikazuje stablo eukaliptusa Blue Gum, znak Mary Ellen Pleasant – poduzetnice iz 19. stoljeća, financijerke, abolicionistice i aktivistice za građanska prava iz San Francisca. Pleasant, koja je prepoznata kao Majka građanskih prava u Kaliforniji zbog svog utjecaja tijekom zlatne groznice u San Franciscu, posadila je stabla eukaliptusa Blue Gum ispred svoje vile u Pacific Heightsu nedugo prije svoje smrti 1904. Godine 1974., grad San Francisco označio je stabla statusom Structure of Merit, zaštitivši ih kao Memorijalni park Mary Ellen Pleasant.

Božićno pivo je dostupno do siječnja 2023., a nudi se u bocama od 12 unca, u magnum boci od 50,7 unca s pozlaćenom folijom i točeno u barovima i restoranima diljem zemlje. Mještani Bay Area mogu uživati u božićnom pivu u restoranu Anchor Public Taps Taproom ili posjetiti povijesnu pivovaru u četvrti Potrero Hill u San Franciscu za svečane obilaske božićnog piva od studenog do prosinca.

Za one koji žele znati više:

Anchorov duh prošlih Božića

Radujte se narodi

Himalajski cedar

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Božic