PIVU O JEZIKU

Ako se pjeni kao šampanjac...

  Zapisi pivopije opće prakse         Mato Pejić         28.04.2023.
Ako se pjeni kao šampanjac...

Ako se pjeni kao šampanjac, ako se nalazi u šampanjskoj boci sa zlatnom folijom na vratu i kad se prodrma ispaljuje šampanjski čep od pluta, to bi, po onoj poslovičnoj pačjoj logici, trebao biti šampanjac. Ali, nije, nego je pivo. I ne smije na etiketi imati riječ šampanjac, čak ni u sklopu fraze šampanjac među pivima što je samo epitet koji treba podvući nobl karakter i ekstra kvalitetu pića. A da ne smije odlučili su belgijski carinici.

Vijest koju ovih dana prenose mnogi mediji, pa i CNN i Guardian, kaže: „Belgijski carinici uništili su 2352 limenke američkog piva Miller High Life uz obrazloženje da je pivo nepravilno označeno kao šampanjac. Pošiljka namijenjena njemačkom tržištu uništena je na zahtjev trgovačkog društva šampanjske industrije Comité Champagne, po kojem naziv šampanjac smije stajati samo na bocama pjenušavog pića koje se pravi tradicionalnim načinom u francuskoj regiji Champagne od grožđa sorti chardonnay, pinot noir i pinot meunier.“

Na limenkama američkog piva stoji dakle slogan The Champagne of Beers, Šampanjac među pivima, ali stajalo je tu i jučer, i preklani, pa i prije sto godina i više, praktično oduvijek. Pivo Miller High Life na tržište je uvela istoimena pivovara iz američkog Milwaukeeja u državi Wisconsin (danas u sastavu Molson Coorsa) još 1903. godine, a tri godine kasnije, dakle 1906. smišljen je slogan Šampanjac među flaširanim pivima koji je kasnije skraćen na Šampanjac među pivima i takav se koristi do danas, gotovo neprekidno. Samo je 1989. objavljeno da se taj slogan mijenja novim koji glasi Američko kvalitetno pivo od 1855. no već 1998. nadimak šampanjac „vraća se da bi ostao“.

No, Amerika je Amerika, a Europska unija je drugi svijet. U zajednici 27 zemalja Starog kontinenta postoji naime propis po kojem se roba koja krši zaštićenu oznaku porijekla može smatrati krivotvorinom. A u tom sistemu zaštićenih geografskih oznaka koje imaju jamčiti porijeklo i kvalitetu zanatskih proizvoda, vina, piva i žestokih pića je i francuski šampanjac.

Sad bismo se rado upitali što čekaju u njemačkom automobilskom divu Mercedesu, zar do Stuttgarta još nije stigao glas da za Nokiu 3310 kažu da je to Mercedes među mobitelima? i pitati – hoće li nas i retroaktivno kažnjavati što smo se onomad, kad smo bili klinci, zabavljali tako da smo imenima automobila nižih klasa dodavali dio imena glamuroznih limuzina, pa su tako nastajale marke škodilak ili wartburgini?

Ali nećemo, ostat ćemo kod pjenušavih delicija. Jedna od rečenih oznaka geografskog porijekla je i češko pivo, a zabilježen je bizaran primjer kako to (ne) funkcionira – prostor u kojem proizvođači mogu zatražiti i dobiti ovaj pridjevak i odgovarajući likovni znak nije definiran državnom granicom, nego gorskim masivima koji okružuju Češku, pa je izvan tog prostora ostala, recimo, pivovara Kocour u mjestu Varnsdorf u jednom džepu uz njemačku granicu, koja eto nema pravo na ovu oznaku, premda je češka pivovara u češkoj državi, koja kuha tradicionalnim češkim tehnološkim postupkom. Ni Plzeňský Prazdroj, koji je izmislio češko pivo, nije mogao koristiti oznaku Češko pivo, jer je imao pivovare u inozemstvu, i sve tako.

A sjećate se onog kad je dotičnim propisima regulirano korištenje termina Rum i Brandy, pa je famozni Domaći rum postao Room, a BrandyBratsky. Hajde, to je barem bilo duhovito i izazvalo je poplavu pošalica na društvenim mrežama, iako ne znam kako su se snašle domaćice koje su trebale rum za kolače.

No, sad je šalu odnio vrag, pa kad u antwerpensku luku dođe kontejner s limenkama piva na kojima piše šampanjac među pivima to ne završi kao urnebesni meme koji korisnici socijalnih mreža nemilice dijele uz groteskne gifove, sve uz komentare koji pokazuju koliko je to smiješno, nešto kao LOL i LOFL, nego završi u reciklažom pogonu, gdje se „uništavanje limenki provede uz obraćanje maksimalne pozornosti na dobrobit okoliša tako što se cijela šarža, sadržaj i ambalaža, reciklira na ekološki odgovoran način.“

Troškove uništavanja šampanjca među pivima podmirilo je društvo Comité Champagne.Najnovije iz kategorije Zapisi pivopije opće prakse
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće