1 pivo na dan, pamet iz glave van

  Pivske raznolije         P. N.         09.03.2022.
1 pivo na dan, pamet iz glave van

Imam za vas zanimljivu vijest koja kaže da su mnogi od vas, koje osobno znam i koji kao i ja pijete dnevno više od jednog piva (prešutjet ćemo koliko) već odavno prešišali Metuzalema. Barem što se tiče starosti vašeg mozga. Jedno istraživanje je pokazalo da već kod jednog piva na dan mozak stari dvostruko brže od ostatka organizma.

Istraživanje je, ukratko, otkrilo povezanost konzumacije alkohola i gubitka moždanog tkiva: dijelovi mozga prirodno odumiru s godinama, ali jedno piće na dan, ili više njih, može taj učinak pospješiti. I – odnos je proporcionalan: više pića, više gubitka volumena mozga. Piše Yahoo.com.news.

Suprotno dosadašnjim istraživanjima koja su sugerirala da bi nekoliko pića tjedno moglo poboljšati sposobnost pamćenja, najnovija studija o alkoholu i mozgu zaključila je da bi čak i lagano do umjereno pijenje moglo biti povezano s kognitivnim padom.

Istraživači sa Sveučilišta Pennsylvania razmotrili su podatke od više od 36.000 sredovječnih i starijih odraslih osoba – otprilike dvostruko više od sličnih studija – koji su dijelili zdravstvene informacije s UK Biobankom, uključujući ankete o načinu života i skeniranje mozga.

Otkrili su da što je više pojedinaca prijavljivalo da piju, to je jača povezanost s gubitkom moždane tvari, prema radu objavljenom u Nature Communications. Svaka jedinica alkohola, ili svaka polovica pića, dodana dnevnom prosjeku osobe, bila je povezana s većim gubitkom moždanog tkiva.

Iako studija nije željela dokazati uzročno-posljedičnu vezu, autori su rekli da bi ljudi koji piju trebali uzeti u obzir ovaj zabrinjavajući trend. Istraživački tim ističe da posebnu težinu ima posljednje piće u danu.

„Jedno dodatno piće u danu moglo bi imati veći utjecaj od bilo kojeg prethodnog pića tog dana“, rekao je Remi Daviet, koautor studije u priopćenju za javnost. „To znači da bi smanjenje tog posljednjeg pića večeri moglo imati veliki učinak u smislu starenja mozga.“

 Normalno je da s godinama pomalo gubite klikere, a to se odražava u fiziologiji mozga.

Studije su pokazale kako je normalan kognitivni pad popraćen gubitkom sive tvari, dijelova mozga koji obavljaju većinu obrade informacija. Ostatak mozga naziva se bijela tvar, jer se veze između dijelova mozga kod skeniranja mozga prikazuju kao bijele grane. Tim u Pennsylvaniji otkrio je smanjenje ukupnog volumena mozga – uključujući sivu i bijelu tvar – povezano s različitim razinama pijenja. Kako bi taj gubitak stavili u kontekst, usporedili su ga s promjenama koje se obično događaju starenjem.

Prelazak s prosječnih nula pića dnevno na jedno piće na dan bio je povezan s ekvivalentom dvije godine starenja u uzorku 50-godišnjaka. Čini se da je odnos otprilike eksponencijalan, primijetili su autori, budući da je prelazak s nula pića na četiri povezan s više od 10 godina starenja mozga.

Razine konzumacije alkohola povezane s promjenama u mozgu bile su unutar nacionalnih smjernica za sigurno pijenje, a neki od autora studije pozivaju na drugi pogled na standarde.

Na primjer, Nacionalni institut za zlouporabu alkohola i alkoholizam preporučuje da žene u prosjeku ne konzumiraju više od jednog pića dnevno i kaže da muškarci mogu popiti dva pića dnevno. Ako se to čini svakodnevno, toliko pijenja moglo bi ukazivati na potencijalnu štetu za mozak.

Što se tiče onih koji piju nekoliko pića tjedno, konzumiranje manje od pića dnevno u prosjeku je povezano s minimalnim gubitkom moždanog tkiva, odnosno oko pola godine starenja.

Pročitajte originalni članak na portalu Insider.

Ilustracija: Detalj s naslovnice knjige Sati plesa za starije i napredne Bohumila Hrabala

Tagovi

Pivo   alkohol   konzumacija   jedno pivo   mozak  


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće