REKORDNA PROIZVODNJA

1,7 milijuna hektolitara piva

  Zagrebačka pivovara         PR objava         04.12.2023.
1,7 milijuna hektolitara piva

Zagrebačka pivovara ovih dana slavi veliki uspjeh. Naime, proizvodni tim pivovare skuhao je dvijetisućiti uvarak u ovoj godini već u studenom, što znači da je pivovara i prije kraja godine proizvela više od 1 700 000 hektolitara piva, najranije u svojoj povijesti. Pivovara je o tom  uspjehu izvijestila priopćenjem, a rezultat je proslavljen u samoj pivovari.

Uvarak, inače, predstavlja jednu proizvodnu šaržu sladovine koju čine mljeveni hmelj, slad i voda. On predstavlja poluproizvod u procesu proizvodnje, a iz njega se daljnjim procesima proizvodi pivo, prenosi Instore.hr.

„Rekordni broj uvaraka ove godine potvrđuje predanost našeg tima i težnju kontinuiranom poboljšanju procesa. Osim što obaramo vlastite rekorde, ponosni smo na održivost našeg procesa proizvodnje, što smatramo ključnim za uspjeh našeg poslovanja. Sve više proizvedenih uvaraka na godišnjoj razini još je jedan dokaz da potrošači rado konzumiraju naše proizvode“, komentirao je Tomislav Bačurin, menadžer proizvodnje i energetike u Zagrebačkoj pivovari.

Proces proizvodnje piva započinje mljevenjem slada te prolazi kroz različite faze poput ukomljavanja, filtracije komine, kuhanja, dodavanja hmelja, sve do završetka kuhanja i hlađenja sladovine. Izrada jedne šarže traje dva sata, a cijeli proces nadgledaju dvije osobe u tri različite smjene. Ukupan proizvodni tim pivovare broji 24 člana u četiri različita pogona.

Održiva proizvodnja Zagrebačkoj pivovari je izuzetno važna te se u razvoj takve proizvodnje ulažu ozbiljni napori. Para koja nastaje prilikom kuhanja zagrijava vodu skladištenu u posebnom spremniku. Ta voda se, pak, kasnije koristi za grijanje filtrirane sladovine, a time se smanjuje i količina pare potrebne za kuhanje sladovine. Na taj način proizvodnja je energetski prilično učinkovitija. Primjerice, samo u 2022. godini pivovara je uštedjela devet milijuna Mj toplinske energije (pare).

„Ovo je zaista povijesni uspjeh, a mi ćemo, kao uostalom  i do sada, nastaviti s inovacijama, postavljajući nove standarde u industriji piva, uvijek s ciljem osiguravanja proizvoda vrhunske kvalitete našim potrošačima čije nam je zadovoljstvo izuzetno važno“, dodao je Bačurin.

Rekordni uvarak svečano je obilježen u Zagrebačkoj pivovari, a proslavi su prisustvovali članovi Uprave Zagrebačke pivovare te brojni zaposlenici. 

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Zagrebačka pivovara
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće