Pivnica.net
Banner

Carlsberg

«Vjerojatno najbolje pivo na svijetu»

Mato Pejić   |   17.06.2008.     6655

«Vjerojatno najbolje pivo na svijetu»
Kada se udruže dva giganta, onda dobijete kolosa, moloha, ili ne znam kako da to uopće nazovem, dobijete jednog od najpoznatijih proizvođača piva na svijetu – danskog Carlsberga. Ta je pivovara osnovana 1847. godine, a 1970. udružila se s Tuborgom, drugom najvećom danskom pivovarom, te danas ima sto kompanije diljem svijeta, prodaje pivo u 150 zemalja, a proizvodi ga u 40. Već po tradiciji glavni je sponzor i službeni snabdjevač pivom velikih nogometnih natjecanja, pa tako i aktualnog Europskog prvenstva. Stoga je sasvim primjereno da usred nogometne euforije predstavimo 'vjerojatno najbolje pivo na svijetu'. 
Kompanija Carlsberg Breweries ostvarila je u posljednjih nekoliko godina dominaciju na tržištu sjeverne Europe i počela širenje ka tržištu Rusije i istočne Evrope. Od regionalnog proizvođača piva, Carlsberg je postao jedna od najvećih pivarskih kompanija na globalnom tržištu, koja od 2001. godine bilježi najveću stopu rasta proizvodnje u svijetu. Priča o tom divu počinje 1847. godine kada je Jacob Christian Jacobsen na obronku Valbya, pored Kopenhagena osnovao pivovaru i nazvao je po svom petogodišnjem sinu Carlu i danskoj riječi za brdo – berg. Njegova je želja bila odmaknuti se od danske tradicije, koje se držao i njegov otac, također pivar – da proizvode pšenična piva gornjeg vrenja, nego je htio kuhati pivo donjeg vrenja – lager, novotariju koja je upravo izmišljena u Češkoj, u gradu Plzňu (1842.), i masovno se proizvodilo u Bavarskoj. Jacobsen je o lageru učio u Műnchenu, kod Gabriela Sedlmayera u pivovari Spaten, a postoji priča o tome kako je odande donio dvije litre kvasca za donje vrenje, kojem je na dugom putovanju kočijom temperaturu održavao polijevajući ga hladnom vodom, i štiteći svojim cilindrom. Nakon uspjelih pokusa s kuhanjem tamnog lagera minhenskog tipa, Jacobsen je prvu pravu seriju počeo kuhati u postrojenju kod Valbyja 10. studenoga 1847. godine. Ubrzo je postao vodeći znanstvenik, osnovao niz laboratorija i uzgajao kulture kvasca koje su promijenile pivarstvo.
Utemeljio je i znanstvenu zakladu koja je nakon njegove smrti postala vlasnikom pivovare. Jacobov sin Carl osnovao je vlastitu pivovaru na susjednom terenu, želeći proizvoditi pilsner. Zanimala ga je i umjetnost, pa je 1901. godine osmislio novu, ogromnu pivovaru s arhitektonskim bravurama i slonovima na ogradi. Slijedeće godine zaklada Carlsberg preuzela je tu – kako se govorilo – katedralu piva. Zaklada je darovala ogromne količine novca u znanstvene i kulturno-umjetničke svrhe. Godine 1913. darovao je Carl Jacobsen gradu Kopenhagenu skulpturu Male sirene, autora Edwarda Eriksena, koja je danas jedan od najpoznatijih simbola toga grada na otoku Ziland, najvećeg danskog grada i velike sjevernoeuropske luke. Ima oko 1,4 milijuna stanovnika. U njemu je kraljevska rezidencija, a na svakom uglu su veliki parkovi – Rosenborg, Botanički vrt, Frederiksberg All Valbyparken, i mnogi drugi. Turisti vole pješačku zonu Stroget, gdje mogu uživati u kafićima poput Café Harlottenborg, Mama Lustra, Tapachula... Sam centar Raadhuspladsen napučen je turistima iz cijeloga svijeta, a na njemu dominira veliki spomenik Hans Christiana Andersena i Gradska vijećnica. No, dosta o kopenhaškim turističkim znamenitostima, vratimo e Maloj sireni. Zanimljivo je da umjetnički diverzanti na njoj interveniraju na nevjerojatno grub, brutalan i ružan način. Naime – umjesto da joj u ruke daju čašu piva, ili bocu Carlsberga, jer plaćena je pivom, kao i bezbrojne druge kopenhaške umjetnine – obično nepoznati obožavatelji toj su brončanoj ljepotici već dva puta – odrubili glavu.
 
 
Carl Jacobsen osnovao je i Carlsberg Gliptoteku, u kojoj se nalaze mnogi vrhunski originali znamenitih slikara, pa i platno Vehine no te tiare Paula Gougina. Postoji još jedna zanimljivost. Točno 1900. godine raspisala je susjedna pivovara Tuborg natječaj za plakat, na kojem je pobijedio Erik Henninsen s uljem nazvanim Žeđ, koje prikazuje tustog čovjeka, kako na ljetnoj vrućini briše znoj s čela. Ta je slika autora proslavila, neprekidno se koristi u reklamne svrhe i pojavljuje na etiketi najpoznatije marke piva te pivovare Tuborg grǿn, i danas se smatra jednim od najklasičnijih primjera propagandne ilustracije. No, sklonost umjetnosti nije jedina sličnost i bliskost dviju kopenhaških pivovara, a dvije kompanije na kraju su se – 1970. godine – spojile i neko vrijeme djelovale pod imenom United Breweries, da bi od 1987. poslovale kao Carlsberg. Pivovaru Carlsberg posjećuju valjda svi turisti koji dođu u Dansku. Sam obilazak traje oko sat vremena, a stručni vodič upoznaje posjetitelje s povijesti te slavne pivovare. Carlsberg ima svoj vlastiti muzej i najveću zbirku neotvorenih piva na svijetu – više od 15.000 komada.
Carlsberg se izvan Danske prvi put pojavio 1868. godine, kada je izvezao pivo u Škotsku. Potom je poče izvoz u susjedne skandinavske zemlje, pa u Indiju. Na Dalekom istoku sada je to iznimno važna tvrtka. Prva pivovara izvan danske izgrađena je u Africi, u Malawiju. Danas je Carlsberg peti po veličini proizvođač piva na svijetu, ima oko stotinu pomoćnih i dodatnih kompanija diljem globusa. Više od 80 posto prodaje odnosi se na strane zemlje, a u Danskoj Carlsberg proda četiri od pet piva, uglavnom u bocama, jer tamo je točeno pivo rijetkost. Pivo prodaje u 150 zemalja diljem svijeta, a proizvodi u 40. Među njima je i Hrvatska. Pivovara Carlsberg Croatia u Koprivnici  najdinamičnija je i najmodernija pivovara u Hrvatskoj, koja predvodi hrvatsku industriju piva postavljajući primjer snažnog rasta, navodi web stranica hrvatske ekspoziture danske pivovare.
Carlsberg Croatia u 2005. godini ostvarila je ukupan prihod veći od 377 milijuna kuna i zapošljava više od 300 zaposlenika. Udio koji Carlsberg Croatia ostvaruje na tržištu iznosi oko 13 posto te bilježi kontinuirani rast, i danas je treća pivovara na hrvatskom tržištu, nakon Zagrebačke i Karlovačke pivovare. Asortiman proizvoda sastoji se od internacionalnih, regionalnih i lokalnih brandova – Carlsberg, Tuborg Gold, Tuborg Green, Pan, Podravka i Kaj. I drugdje je Carlsberg preuzeo velike lokalne pivovare, pa se tako danas u okviru danskog koncerna kuha poljski Okocim, švedski Pripps, norveški Ringnes, finski Koff, britanski Tetley’s ili švicarski Feldschlosschen. No, kako javljaju danski mediji, šuška se o tome kako Carlsberg planira zatvoriti pivovare u nekoliko europskih zemalja, uključujući vjerojatno i Njemačku. Time kompanija namjerava smanjiti mrežu pivovara, nakon spektakularnog djelomičnog preuzimanja vodećeg britanskog proizvođača piva Scottish & Newcastle koji je vlasnik velikih pogona u Francuskoj i Grčkoj.
Najnovija vijest kaže da je Carlsberg počeo proizvodnju visokokvalitetnog piva koje će stajati 2.800 danskih kruna po boci. Pivo će nositi oznaku godine proizvodnje, a boca će biti ukrašena originalnom litografijom. Serija pod nazivom Jacobsen Vintage No.1.2008., koja će imati 600 boca, proizvedena je u podrumima iz 1847. Visokokvalitetno pivo je vrste Barley Wine («ječmeno vino»), koja potječe iz Engleske iz 19. stoljeća, a radi se o izuzetno jakom pivu s velikim postotkom alkohola. Smeđe je boje, odnosno brončane i boje mahagonija, izrazito sladnog okusa i voćne arome. Radi se o pivu gornjeg vrenja, koje obično ima 6 do 11 posto alkohola. Konkretno, Jacobsen Vintage No 1. 2008. sazrijevalo je šest mjeseci u novim hrastovim bačvama iz Francuske i Švedske, proizvedeno je iz baze pšenice, ima 10.5 posto alkohola i okus po vaniliji, karamelu, dimljenoj hrastovini, cherryju i maderi, što mu daje iznimnu osebujnost. -Savršeno pristaje uz jake sireve poput roqueforta, ističe proizvođač, te dodaje kako mu cijena nije previsoka budući da su trebale gotovo dvije godine za njegovu pripremu. Prve boce prodane su na dražbi preko internetske stranice Lauritz.com, a prihod će ići za djecu u Africi.
 
Tako se na kraju opet vraćamo na humanitarnu dimenziju poslovanja kompanije Carlsberg, a ne možemo završiti drugačije nego još jednim podsjećanjem na čvrstu vezu Carlsberga i umjetnosti: slogan Carlsberga “Probably the best beer in the world” (vjerovatno najbolje pivo na svijetu), još 1975. godine prvi put je izgovorio čuveni američki glumac i režiser Orson Welles. 

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Carlsberg