Nikad bolje rakije, likeri i ginovi

  Pivarska industrija         PR objava         02.12.2021.
 Nikad bolje rakije, likeri i ginovi

U srijedu i četvrtak, 10. i 11. studenog 2021. održano je 3. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Ocjenjivanje je treću godinu zaredom organizirao Gospodarski list u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu.

Stručna peteročlana međunarodna komisija ocjenjivala je boju, bistroću, tipičnost, miris i okus rakija, likera i ginova. Ocjenjivalo se po sustavu bodovanja od 1 do 20. U svakoj kategoriji proglašen je najbolji šampionski uzorak.

Svoje uzorke na ocjenjivanje je prijavilo više od 70 proizvođača. Pristiglo je više od stotinu uzoraka iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Sve je iznenadila kvaliteta ovogodišnjih uzoraka.

Više od 60 uzoraka dobilo je ocjenu 18 i više (zlato i veliko zlato). Zanimljivo je kako je apsolutni šampion natjecanja dobio maksimalnu ocjenu 20, po prvi puta otkad je međunarodnog ocjenjivanja rakija i likera u Zagrebu. Dokaz je to sve kvalitetnije proizvodnje rakija, likera, ali i ginova na ovim prostorima.

Predsjednik ocjenjivačke komisije doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta u Zagrebu naglasio je iznimnu kvalitetu ovogodišnjih uzoraka, a dokaz toga su i samo dva odbačena uzorka. Unatoč kvalitetnim uzorcima, rekao je i kako ima još puno prostora za napredak i kako se proizvođači moraju nastaviti educirati. Više o proizvodnji voćnih rakija, likera i travarica uskoro će moći naučiti i u knjizi doc. dr. sc. Marina Mihaljevića Žulja „Voćne rakije, likeri i travarice“ koja izlazi u prosincu, a zainteresirani će imati mogućnost naručiti je putem Gospodarskog lista.

Prof. dr. Ninoslav Nikićević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, član komisije ocjenjivača, rekao je kako je šampionska šljivova prepečenica jedna od najboljih koje je osobno probao. Rekao je i kako su šljivove prepečenice na posebnoj cijeni te da pripadaju samom vrhu svjetskih pića uz francuski konjak i škotski viski. Smatra kako se za vrhunski proizvod prvo potrebno dobro educirati, a zatim krenuti u proizvodnju. Istaknuo je i izuzetnu kvalitetu likera koje je imao priliku ocjenjivati na ovome ocjenjivanju. Kako je rekao, s takvom kvalitetom likera se još nije susreo.

Apsolutni šampion ocjenjivanja i šampion u kategoriji rakija je Stara šljivova prepečenica iz 2001. proizvođača Luke Perića (Stari Vitez DOO, Srbija). Ona je osvojila maksimalnih 20 bodova.

Šampionsku titulu u kategoriji likera osvojila je Destilerija Patrik - Teranino liker iz 2021. proizvođača Patrika Sračića s osvojenih 18,8 bodova.

Ovogodišnji pobjednik u kategoriji ginova je Destilerija Gavran - Raven's london dry gin iz 2021. proizvođača Ivana Gavrana s osvojenih 18,5 bodova.

Zlatni sponzor ocjenjivanja je tvrtka Pa-vin, jedna od vodećih tvrtki u Republici Hrvatskoj specijaliziranih za vinogradarstvo, vinarstvo i podrumarstvo. Srebrni sponzori su IREKS AROMA doo koja ima zaokruženu ponudu prvoklasnih sastojaka za pekarstvo i slastičarstvo, te za vino i voćne proizvode, kao i tvrtka Poljocentar Križevci, koja nudi veleprodaju i maloprodaju kompletnog repromaterijala za poljoprivredu i građevinskog materijala. Svojim sponzorstvom podržali su ovo natjecanje te pomogli i olakšali organizaciju istog!

Dodjela priznanja održat će se u petak, 17. prosinca 2021 na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (paviljon VI, dvorana VIA). Broj ljudi je ograničen te je za prisustvovanje potrebna važeća COVID potvrda.

Na fotografijama:

  1. Stara šljivova prepečenica iz 2001. proizvođača Luke Perića – apsolutni šampion ocjenjivanja i šampion rakija
  2. Destilerija Patrik - Teranino liker, 2021. - šampion u kategoriji likera
  3. Destilerija Gavran - Raven's london dry gin, 2021. - šampion u kategoriji ginova
  4. Nagrađene rakije
  5. Nagrađeni likeri
  6. Nagrađeni ginovi
  7. doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj
  8. prof. dr. Ninoslav Nikićević


Najnovije iz kategorije Pivarska industrija
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće