Četvrt milenija najpoznatijeg svjetskog piva - Guinness je nadmašio Empedokla

Moje pivsko iskustvo   |   Drago Hedl   |   19.08.2009.     7203

Četvrt milenija najpoznatijeg svjetskog piva - Guinness je nadmašio Empedokla

Grčki filozof Empedoklo nije bio u pravu kada je tvrdio kakoje svijet građen od samo četiri elementa: vode, zemlje, zraka i vatre, noArthur Guinness, izumitelj piva koje nosi njegovo prezime, već 250 godinadokazuje da su za jedno od najprodavanijih svjetskih piva doista dovoljna samočetiri "elementa": voda, ječam, hmelj i kvasac. Dalekovidni Irac,koji je prije četvrt milenija u Dublinu smislio recepturu Guinness piva, očitoni jednoga trenutka nije dvojio da bi mu posao ikada mogao propasti: 1759.zakupio je u irskoj prijestolnici, za godišnji najam od 45 tadašnjih funti,pivovaru St. James's Gate na 9000 godina!
U prvih četvrt milenija, pivo Guinness raslo je brže od onečvrste, osebujne pjene koja krasi svaku natočenu čašu. Danas se dnevno, u višeod 150 zemalja svijeta, popije deset milijuna pinta tog piva, odnosno oko petmilijuna litara. A to je kompozicija od 500 vagona, dugačka gotovo sedamkilometara. Dostojno Guinnessove knjige rekorda.

Velika Guinnessova godišnjica ne obilježava se samo uDublinu ili Irskoj, već posvuda u svijetu. Naime, pivo Guinness danas seproizvodi u više od 40 zemalja svijeta, pa je rijedak jubilej postao globalnaproslava. Pije se posvuda - u jednom od tisuću pubova u Dublinu, gdje je nastaoprije 250 godina, kao i u Bjelorusiji, Botswani, Kongu, Finskoj, Islandu,Hrvatskoj…

S Guinnissom je otprilike kao i s bakalarom: ili vas oduševičim ga kušate, čim srknete onu gustu bijelu pjenu na vrhu čaše, ili vas ostaviravnodušnim. Njegovi poklonici, a broje se stotinama milijuna, hvale blaguoporost te tekućine boje kestenovog meda, njen izniman gorkasto osvježavajućiokus i blago opuštajuće djelovanje. Oni kojima se ne sviđa grintaju kako ihokusom i bojom podsjeća na sirup za ublažavanje kašlja, a neki tvrde da mirišina naftu.

U Syd Hurkin's pubu, u irskom gradiću Kilkennyiju,londonskom Albert pubu nadomak glasovite stanice Victoria, Jimmy's Corneru uNew Yorku, ili zagrebačkom Dublin Pubu, točenje Guinness piva pravi je maliritual. Pivo se iz aparata toči sporo, a tako ga valja i piti. Da bi senapunila savršena pinta Guinnessa potrebno je "dvostruko točenje"koje traje oko dvije minute (proizvođač kaže da je najbolje ako se obavi u 119,53sekundi). Čaša se naime prvo natoči do tri četvrtine, potom nakratko ostavi dokse ne formira pjena i onda dotoči do vrha. Guinness je čak jedno vrijeme imao ireklamnim slogan "Dobre stvari dolaze onima koji su spremni čekati".Ni jedan pipničar, u iole ozbiljnijem pubu, neće prekršitito sveto pravilo. Čak i kad su neopisive gužve pred šankom, a to je osobitonavečer, za vikenda, Guinness se toči bez žurbe. Smatralo bi se neoprostivimsvetogrđem da vam pinta Guinnessa bude poslužena drugačije. Jednako je i stemperaturom – pivo uvijek mora biti ohlađeno na šest stupnjeva, osim ExtraCold Guinnessa koje se služi dva i pol stupnja hladnije.

Promatrao sam u dublinskom pubu The Temple lokalne znalcekako mirno i polako ispijaju svoju pintu Guinnessa. Gutljaj po gutljaj, spodužim stankama. Nitko ga ne ispija nadušak, kako to ponekad znaju činitineiskusni turisti koji hrle u Guinnessov muzej u Dublinu, gdje ih na kraju, našestoj etaži bivše tvornice, počaste pintom Guinnessa. Taj fantastično uređeniprostor prava je enciklopedija četvrt milenija duge proizvodnje moždanajpoznatijeg svjetskog piva. U godišnjici velike proslave krcat jeznatiželjnicima ne samo zbog toga što se ondje doista ima što vidjeti - odpravog ječma, osnovne sirovine piva, do različitih pakiranja u kojima seprodavao, do svih reklamnih oglasa koji su ga pratili tijekom dva i polstoljeća – već i zbog čaše piva za koju tvrde da je nabolje koje se igdje možepopiti. Od više desetaka ispijenih pinta tijekom puta po Irskoj, ono udubinskom Guinnissovom muzeju zaista je imalo najbolji okus.
Uz Guinness se naravno vuku različite priče, legenda ianegdote. Neki tvrde da je ljekovit, pa je tvrtka jedno vrijeme koristilareklamni slogan "Guinness je dobar za vas", ali se s vremenomodustalo. Sada je naglasak svih reklamnih kampanja na "odgovornomkonzumiranju". Oni koji tvrde kako čaša Guinnesssa pojačava potentnost,nude dokaz: Olivia Whitmore, supruga Arthura Guinnessa, izumitelja tog čudesnogpiva, rodila mu je čak 21 dijete. No, drugi kažu da to s pivom ima tek posrednuvezu. Sjetimo se, stari je Arthur pivovaru u kojoj je prije 250 godina počeoproizvoditi pivo, uzeo u najam na devet tisuća godina. Trebala mu je jaka lozanasljednika koja neće nestati ni sljedećih 8.750 godina.

Foto Drago Hedl

Komentari


Digg   StumbleUpon   Facebook   Del.icio.us   Croportal   Ispiši   Preporuči

     

ArhivIzreke o pivu

Tri najveće pivske laži: 1. Idemo na jedno, 2. Popijemo i idemo, 3. Od sutra ne pijem.

Nacrtaj mi krigl

hogar
hogar

Pivnica.net na FacebookuMontažne i drvene kućeNajnovije iz kategorije Moje pivsko iskustvo